U trendu

Od idućeg leta bez starih dizelaša u širem regionu Pariza

PARIZ – Širi region Pariza od idućeg leta će postati zona sa niskim nivoom emisija štetnih gasova, pri čemu će biti ograničeno kretanje starih automobila sa dizel motorima, odlučile su regionalne vlasti.

Administrativni savet regiona Pariza i njegovih predgrađa saopštio je na Tviteru da je glasao za zabranu dizel automobila koji su registrovani pre 31. decembra 2000. iz zone unutar drugog kružnog toka A86, koja obuhvata Pariz i 79 lokalnih zajednica oko njega, što je oblast sa 5,61 miliona stanovnika, prenosi Rojters.

Mera zabrane će podrazumevati upotrebu novog francuskog sistema vinjete „Crit“Air“, koji identifikuje starost automobila i nivo zagađenja stikerima u boji.

Automobili sa stikerom 5, odnosno automobili sa dizel motorima registrovani od 1997. do 2000, kao i automobili bez stikera, biće zabranjeni.

Savet planira da postepeno pooštri propise kako bi do 2030. širim regionom Pariza saobraćali samo električni automobili ili oni na hidrogensko gorivo.

U centralnom Parizu, dizel automobili registrovani pre 2000. zabranjeni su od jula 2017.

Petnaest francuskih metropolitenskih oblasti uključujući Lion, Nicu, Eks-Marsej i Tuluz prošlog meseca se saglasilo da uvede ili ojača zone s niskim nivoom emisija štetnih gasova do 2020.

Francuska vlada se nada da će to sprečiti sankcije EU zbog nepoštovanja evropskih standarda vezanih za kvalitet vazduha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.