U trendu

Od nuklearnog rata Donalda i Melaniju spasiće…(video)

Objavljeni su snimci unutrašnjosti aviona koji prate američke predsednike u slučaju nuklearnog rata. Reč je o četiri specijalno dizajnirana aviona iz kojih američki vođa i u vazduhu može da izdaje, zapoveda i vodi sukob nuklearnim oružjem. Jedan od takvih ‘aviona za sudnji dan’ uvek prati Donalda Trampa gdje god da krene s Airforce Oneom.

Boing E-4Bs avioni, službeno poznati kao National Airbourne Operation Centres, vrede 250 miliona dolara svaki, a sat leta stoji 160 hiljada dolara. U njih su ugrađeni razni odbrambeni mehanizmi i mogu da pretrpe i elektromagnetni udar. Posada njima upravlja analognim instrumentima kako bi se umanjila mogućnost za sajber napad.

Postojanje ovih sigurnih aviona nije tajna, ali retko se spominju u javnosti. Vazdušne snage nikada nisu potvrdile da ih poseduju iako su u upotrebi od 1970-ih godina prošlog veka, još iz vremena Hladnog rata. Tada se smatralo da su najbolja šansa za tadašnje predsednike da prežive nuklearni napad.

Posadu, uz pilote i kopilote, čine desetine vojnih savetnika, ratnih stratega i stručnjaka za komunikacije kojima je posao da asistiraju predsedniku u prvim danima nuklearnog rata – ako do njega ikada dođe. Avioni su puni posebne opreme, poput žice od 8 km kako bi bili sigurni da predsednik uvek može da ostane u kontaktu sa flotom podmornica nakon što sve zemaljske veze budu uništene.

Tokom poslednjih godina Hladnog rata avioni su uvek bili u stanju pripravnosti u bazi Endru, spremni da u 15-ak minuta budu predsedniku na usluzi. I danas barem jedan od njih uvek leti u blizini predsedničkog aviona kada je na putu u inostranstvo. Čak i kada je predsednik u SAD-u motori ovih aviona su u pogonu 24 sata na dan i smešteni su u bazi Ofut u Nebraski, piše The Sun.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.