U trendu

Od petka nova provera putnika na granicama EU, moguće gužve

Hrvatska, u skladu sa izmenama šengenskih propisa, od petka ima obavezu da na svim graničnim prelazima na spoljnoj, ali i unutrašnjoj granici Evropske unije proverava sve putnike dostupne kroz baze podataka, što može stvoriti veće gužve na granicama, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

U skladu sa navedenim izmenama, Hrvatska ima obavezu da na svim graničnim prelazima vrši pojačanu proveru svih putnika kroz dve baze podataka, prenela je agencija Hina.
 
Službenici granične policije će prilikom obavljanja granične kontrole putnika obavljati proveru svih putnika kroz nacionalnu bazu podataka Informacionog sistema MUP-a i Interpolovu bazu podataka, objavljeno je na sajtu MUP-a.

Hina podseća da se do sada nisu vršile sistemske provere osoba koje uživaju pravo slobode kretanja u skladu s pravom EU (npr.  državljani država članica EU i državama Šengenskog prostora), a izmene znače da će se od petka sistematski proveravati i te kategorije osoba.

Državljani trećih zemalja za ulazak u Hrvatsku moraju da imaju validnu putnu ispravu koja im omogućava prelazak granice, a koja mora da važi bar tri meseca nakon planiranog datuma odlaska s područja država članica, navodi se u saopštenju.

Takodje, putnici moraju da opravdaju svrhu i uslove nameravanog boravka i moraju imati dovoljno novčanih sredstava za vreme trajanja boravka, kao i za povratak u njihovu matičnu zemlju ili za tranzit do treće zemlje za koju su sigurni da će ih prihvatiti.

U dostupnim bazama podataka ne sme biti izdato upozorenje u svrhu zabrane ulaska i ne smeju predstavljati pretnju za javni poredak, medjunarodnu sigurnost, javno zdravlje niti medjunarodne odnose bilo koje od države članica.

Hrvatska granična policija preduzeće sve mere iz svoje nadležnosti kako bi iskoristila sve postojeće kapacitete, u smislu ljudstva i tehnike, kako bi se vreme čekanja na graničnu kontrolu svelo na najmanju moguću meru, posebno u vreme vikenda i praznika, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar