U trendu

Od Sirije do Nemačke, kako dalje?

Sa „Lidl“ kesom u jednoj i detetom u drugoj ruci, sa fotografijom Angele Merkel i životom „spakovanim“ u par zamotuljaka, umorne, ali sudeći prema izrazu lica srećne, bile su izbeglice na železničkoj stanici u Minhenu, gde ih je dočekao aplauz, ali i saznanje da oni, ipak, nisu svuda dobrodošli.

Izbeglice u Nemačkoj su, naime, svakodnevno na meti napada desničara, pa je čak i sama kancelar Angela Merkel jasno zahtevala „nula tolerancije“ za one koji šire mržnju.

U mnogim nemačkim gradovima, od Alpa do Baltika, izbeglice su bile napadane, ali na drugoj strani, skoro ni u jednoj zemlji Evropske unije (EU) nije pokazana takva spremnost da se pomogne i učini nešto za ljude u nevolji.

Upravo na železničkoj stanici u Minhenu, mogli su se videti oni koji nude pridošlim banane, sokove ili neke druge sitnice, mogli su se videti obični ljudi, spremni da pomognu, ali i čuti reči pridošlica „postovanje“, „hvala Germany“, „moj san je budućnost ovde“ ili da su oni „baš želeli u Nemačku“.

„Dan posle“ politička debata se rasmplamsava, a desničari organizuju skupove i demonstracije gde se čuje i „Nemačka Nemcima“, „stranci napolje“ i drugi ni malo ohrabrujući uzvici.

Kako dalje, osnovno je pitanje koje se danas po dolasku najmanje 8 000 ljudi postavlja.

Merkelova, koju njena „sestrinska“ partija, bavarska Hrišćansko-socijalna unija kritikuje zbog dogovora sa Austrijom i Mađarskom o prijemu izbeglica, ima-sudeći prema medijskim saznanjima, plan za integraciju pridošlica uz mogućnost da im se omogući pristup tržištu rada.

Tu je reč, pre svega, o visoko-obrazovanim, čije je znanje potrebno nemačkoj privredi, ali i o onima koji će se u Nemačkoj školovati.

Izbegličko pitanje je dominantna unutrašnjo-politička tema u Nemačkoj, koja bi se, ocenjuju analitičari, mogla pretvoriti i u jednu od tema budućih saveznih izbora, planiranih za 2017. godinu.

Nemačka, sudeći prema izjavama političara, pokazuje da je spremna i jaka da primi oko 800 000 ljudi, koliko se očekuje do kraja godine, ali istovremeno traži podršku Evropske unije, kako ne bi ostala sama da se rve sa izbegličkim pitanjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.