U trendu

Od sledeće godine ulazak u EU građane Srbije koštaće 7 evra?

Građani Srbije, kao i građani Crne Gore i BiH, od sledeće godine moraće da plate sedam evra ako žele da uđu u zemlje EU.

Naime, državljani zemalja koje nisu u EU i kojima nije potrebna viza za putovanje u šengenski prostor moraće da podnesu zahtev za dozvolu za putovanje preko ETIAS sistema. Informacije prikupljene ovim putem omogućiće, kako se navodi, uz puno poštovanje osnovnih prava i principa zaštite podataka, utvrđivanje potencijalnih rizika.

Svi putnici moraće da ispune formular na internetu i plate jednokratnu naknadu, a to će važiti za sve starije od 18 i mlađe od 70 godina. Navodno bi ispunjavanje formulara moglo ići brzo, a za oni koji ne mogu da se snađu na kompjuteru to mogu da urade druge osobe. Odobrenje bi moglo da bude gotovo istog trenutka po slanju formulara i uplati sedam evra, pišu Novosti.

Iako zvanično odobren još 2018. godine, ETIAS, kako stoji i na sajtu Evropske komisije, trenutno nije u funkciji i očekuje se da će on proraditi 2023. godine.

Šta je ETIAS?

Kako navodi Fronteks, organi za upravljanje granicama država članica EU trenutno imaju malo informacija o putnicima koji su izuzeti od viznog režima za ulazak u EU. ETIAS će stoga biti važno sredstvo za rešavanje ovog jaza u informacijama podržavanjem bezbednosnog pregleda i procena rizika putnika, jačajući unutrašnju bezbednost šengenskog prostora. Sličan sistem autorizacije pre putovanja postoji na primer u SAD, Kanadi i Australiji.

Kako je navela Evropska komisija, ETIAS će u velikoj meri automatizovan IT sistem kreiran da identifikuje bezbednosne, zdravstvene ili migracione rizike koje predstavljaju posetioci bez vize koji putuju u zemlje Šengena. On će istovremeno olakšati prelazak granica za većinu putnika koji ne predstavljaju takav rizik.

Nakon popunjavanja onlajn obrasca za prijavu, sistem će sprovesti proveru i, u većini slučajeva, izdati odobrenje za putovanje u roku od samo nekoliko minuta. U određenim slučajevima, kada su potrebne dodatne provere putnika, izdavanje odobrenja za putovanja može potrajati do 30 dana.

ETIAS „viza“ građanima Srbije omogućava ulazak u bilo koju zemlju u Šengen zoni na 90 dana. Takođe, u periodu od tri godine koliko važi kartica, nije ograničen broj puta koliko neko može da uđe u zemlju Šengen zone. Ona nije preduslov za ulazak u Irsku, Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Kipar, odnosno zemlje koje nisu članice Šengena, navodi se na sajtu etiasvisa.com.

Ipak, ceo sistem i dalje nije u funkciji, a na njegov razvoj uticala je i pandemija koronavirusa. Čak 34 institucionalna tela radila su na izradi ETIAS sistema, uključujući Evropsku komisiju, Fronteks, eu-LISA (Evropska agencija za operativno upravljanje IT sistemima u oblasti slobode, bezbednosti i pravde), pa čak i Europol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)