Od srede zabrana nebitnih putovanja u Belgiju

BRISEL, 22. januara ( Tanjug) – Premijer Belgije Aleksander de Kro najavio je danas zabranu svih ”nebitnih” putovanja u Belgiju i iz Belgije u periodu od 27. januara do 1. marta.

„Treba da bude jasno da mi ne gradimo zid oko naše zemlje. Dolazak i odlazak je i dalje moguć, ali mora postojati dobar razlog”, poručio je De Kro.

Među ”opravdanim” razlozima belgijske vlasti podrazumevaju poslovna putovanja, prekogranične radnike, pomoć osobi u nevolji, studente, posete roditelja maloletonij deci i prisustvo sahranama.

Belgijski premijer je nakon današnjeg zasedanja Nacionalnog komiteta ocenio da se epidemilooška situacja u Belgiji ”stabilizovala”, ali da „opsanost nije prestala”, posebno imajući u vidu nove, zaraznije sojeve virusa.

Od ponedeljka, svi putnici iz Velike Britanije, Južne Afrike i Južne Amerike moraju poštovati desetodnevni karantin, sa testiranjem prvog i sedmog dana.

Nerezidenti će morati da urade dvostruki test – jedan na polasku i jedan pri dolasku u Belgiju.

Belgijske vlasti su danas donele i odluku o mogućem otvaranju frizerskih i kozmetičkih salona i drugih nemedicinskih kontaktnih profesija od 13. februara, ali pod uslovom da epidemiološke brojke nastave da se povoljno razvijaju.

U slučaju otvaranja tog sektora, zapoleni će morati da nose FFP2 maske i da se testiraju jednom nedeljno.

Klijenti će biti u obavezi da nose bar hiruške maske, ali i da čekaju ispred salona ukoliko se unutra ne može obezbediti dovljna fizička distanca.

U Belgiji je i dalje na snazi policijski čas, koji je uveden sredinom oktobra, a barovi, restorani, kulturne i sportske ustanove ostaju zatvorene do daljnjeg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.