U trendu

Odata pošta poginulima u nesreći aviona Džermanvingsa

Stanovnici grada Haltern am Zea na zapadu Nemačke, odali su danas minutom ćutanja počast za 16 učenika i dva nastavnika jedne škole iz tog grada koji su izgubili živote kada se avion kompanije “Džermanvings“ srušio u francuskim Alpima pre godinu dana.

U 10 časova i 41 minut, kada se 24. marta prošle godine dogodila nesreća u kojoj je poginulo 149 putnika i članova posade, na trgu u gradu okupili su se gradjani kako bi odali počast nastradalim djacima i njihovim profesorima, a najavljeno je i održavanje mise.

Učenici škole “Kralj Jozef“ u Haltern am Zeu vraćali su se sa školske ekskurzije u Španiji. Na let Džermanvingsa ukrcali su se u Barseloni, a članovi njihovih porodica čekali su ih na aerodromu u Diseldorfu, kada je kopilot aviona Andreas Lubic namerno obrušio letelicu i izazvao nesreću. 

Dok su stotine članova porodica žrtava nesreće danas odavali počast svojima najbližima na komemoraciji u gradu Verneu u francuskim Alpima, nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je pismo roditeljima poginulih nemačkih učenika, preneo je dnevni list “Haltener Cajtung“.

„Niste sami u svom bolu. Mnogi ljudi, a posebno nemačka vlada, u mislima su sa vama“, navodi se u pismu Angele Merkel, koja je prošle godine posetila Haltern am Ze.

Na aerodromu u Diseldorfu juče je otkrivena ploča u znak sećanja na nastradale, koji su poreklom iz 19 zemalja, a medju njima je najviše Nemaca, kojih je stradalo 72, i Španaca, čiji broj iznosi 50.

Nesreća se dogodila kada je kopilot aviona Andreas Lubic, koji je patio od ozbiljnih psihičkih problema, namerno preuzeo kontrolu nad letelicom i ubrzao je, izazvavši tako pad aviona i smrt svih 149 putnika i članova posade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.