U trendu

Odbačena krivična prijava protiv Fica za izjave o muslimanima

Tužilaštvo u Bratislavi, pozivajući se na slobodu govora, odbacilo je krivičnu prijavu protiv slovačkog premijera Roberta Fica podnetu zbog izjave i objašnjenja zašto neće dozvoliti da u Slovačkoj nastane kompaktna zajednica muslimana, preneli su danas mediji.

„Jedini put da svedemo na minimum rizike kao u Parizu ili Nemačkoj jeste da sprečimo stvaranje kompaktne muslimanske zajednice u Slovačkoj“, rekao je Fico u spornom govoru 7. januara, kada je takodje najavio da Slovačka insistira da se ubuduće pomoć umesto izbeglicama, daje za zaštitu granica.

Sredinom januara protiv Fica podneta je krivična prijava zbog raspirivanja rasne, etničke i verske mržnje koju je sada tužilaštvo odbacilo.

„Sloboda govora je zaštićena bez obzira da li je izjava racionalna ili emotivna, opravdana ili neopravdana i bez obzira da li je ostali primaju kao korisnu ili štetnu“, obrazložila je odbacivanje krivične prijave tužilac Zuzana Hulinova, objavio je danas slovački list DenikN.

Tužilaštvo je odbilo da pokrene krivično gonjenje premijera i stoga što je ocenilo da je iz konteksta njegovih izjava jasno da slovačka vlada ne sprema nikakve mere koje bi ograničile prava i slobode gradjana islamske vere na teritoriji Slovačke, već da vlada samo neće podržati one odluke koje bi dovele do ubrzanog porasta broja muslimana u Slovačkoj.

Fico je takodje na toj konferenciji za novinare u januaru, povodom napada imigranata na žene u novogodišnjoj noći u Kelnu i drugim nemačkim gradovima izjavio da Slovačka više ne želi da šalje izbeglicama humanitarnu pomoć i da insistira da ubuduće njen novčani udeo u rešavanju izbegličke krize ide isključivo na zaštitu granica od izbeglica.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajačak saopštio je, medjutim, kasnije da će Slovačka ispuniti svoje obaveze prema humanitarnim fondovima UN.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.