U trendu

Odbačena žalba na sporazum da se Epstin i saradnici ne gone

ATLANTA – Savezni apelacioni sud odbacio je žalbu Kortni Vajld na sporazum koji garantuje da se finansijer Džefri Epstin ne goni krivično i da se njegovi saradnici zaštite od krivične odgovornosti za pomaganje u seksualnom zlostavljanju.

Sa 7 prema 4 glasa američki okružni apelacioni sud u Atlanti presudio je u četvrtak da Kortni Vajld i drugi tužioci prema saveznom zakonu o pravima žrtava kriminala nemaju osnova da ospore Epstinov sporazum kojim su zaštićeni od krivičnog gonjenja iz 2007. godine, prenosi Rojters.

Prema sudskim zapisnicima, Vajld, koja sad ima 30 godina, bila je petnaetogodišnjakinja kada ju je Epstein prvi put seksualno zlostavljao.

„Razočarani smo, ali nismo iznenađeni“, rekli su u zajedničkoj izjavi njeni advokati.

Oni su se obavezali da će „pritisnuti“ Kongres da prihvati promene kako bi se osiguralo da se „prava žrtava zločina više nikada ne gaze na tako uznemirujući način“.

Epstinov sporazum sa saveznim tužiocima na jugu Floride posledica je navodnih seksualnih zlostavljanja koja su se dogodila u njegovoj vili u Palm Beaću.

Da bi izbegao federalnu optužnicu 2008. bogataš je priznao krivicu na državnom nivou u Floridi, gde je optužen za podvođenje i iskorišćavanje za prostituciju osobe mlađe od 18 godina.

Tada je postigao tajnu pogodbu sa tužilaštvom čime je okončana federalna istraga zbog koje je mogao da završi doživotno u zatvoru.

Umesto toga, odslužio je 13 meseci i traženo je da plati naknadu desetinama svojih žrtava, koje su tada bile tinejdžerke.

Džefri Epstin je u avgustu 2019. godine pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji, gde se nalazio zbog novih optužbi za seksualni trafiking. Smrt je proglašena samoubistvom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.