Odbegli japanski vodja jakuza uhvaćen pomoću slika na internetu

Tajlandska policija uhapsila je jednog od vodja japanskih jakuza otkrivenog posle 13 godina bekstva pomoću slika njegovog istetoviranog tela na internetu.

Sedamdesetdvogodišnji Šigeharu Širaij, priveden je juče u Lopburi, gradiću u centru Tajlanda.

„Osumnjičeni je priznao da je vodja pod grupe Jakuza Kodokai“, rekao je danas portparol tajlandske policije, ali nije priznao ulogu u ubistvu za koje ga traže. Ta grupa deo je jedne od najvećih bandi jakuza, Jamaguči-gumi.

Japanske vlasti ga traže zbog učestvovanja u ubistvu rivala 2003. godine.

Ubrzo posle ubistva Širai je nestao i sakrio se u Tajlandu gde se oženio. Tajna o njegovom skrovištu je izgleda bila dobro čuvana dok jedan lokalni list nije objavio sliku jednog mršavog čoveka sa velikim tetovažama po telu i bez vrha jednog malog prsta.

Slika je 10.000 puta podeljena preko interneta, i privukla je pažnju japanske policije koja je zatražila od Bangkoka da istraži stvar.

On je zvanično uhapšen zbog ilegalnog boravka na Tajlandu pošto nije imao ni pasoš ni vizu i biće izručen Japanu gde će mu se suditi.

Prema tajlandskoj policiji on je živeo povučeno od dolaska u Tajland pre 13 godina, dobijao je novac dva ili tri puta godišnje od jednog Japanca koji ga je posećivao.

Jakuza bande, nalik na mafiju, deo su japanskog društva vekovima i po proceni imaju 60.000 članova. Dok same bande nisu ilegalne, veći deo njihove imovine stečen je ilegalno kroz kocku, prostituciju, trgovinu drogom i sajber hakovanje, ali investiraju i u legalne poslove kao što je reciklaža.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike