U trendu

Odbor ukinuo poslanički imunitet Borisu Miloševiću

ZAGREB – Mandatno-imunitetski odbor hrvatskog Sabora ukinuo je danas imunitet bivšem potpredsedniku vlade iz srpske manjinske zajednice Borisu Miloševiću i dao odobrenje za vođenje krivičnog postupka protiv njega.

Ukidanje imuniteta Miloševiću, koji je poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ) prošle nedelje je zatražilo Državno tužilaštvo, koje je protiv njega u martu pokrenulo istragu zbog podsticanja na korupciju, odnosno nezakonitu dodelu državnih subvencija, u slucaju pokrenutom nakon hapšenja ministra Darka Horvata.

Sabor bi, kako se očekuje, o ukidanju imuniteta Miloševiću mogao da glasa 1. jula, prenosi Hina.

Nakon toga bi Milošević trebalo da bude ispitan u Uskoku, koji će zatim treba da odluči o podizanju optužnice.

Miloševićev advokat Anto Nobilo ranije je isticao da se njegov klijent ne oseća krivim i da nije ušao u kazneno-pravnu zonu, jer se zalagao za birace koji su ga izabrali.

Horvat, koji je jedini u ovom slucaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, osumnjičen je da je 2018. kao ministar privrede zajedno s pomoćnicom Anom Mandać, na podsticaj četvoro još osumnjičenih nezakonito dodelio 2,6 miliona kuna bespovratnih sredstava privrednim subjektima za koje je bio i lično zainteresovan.

Uz Horvata, Mandać i Miloševića u tom delu slučaja osumnjičeni su i bivši ministar Tomislav Tolušic, državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac i direktroka Uprave za potpomognuta podrucja Katica Mišković.

Iz tog slucaja je proizišla i istraga protiv ministra Josipa Aladrovića koji se tereti za nameštanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio direktor Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Nakon pokretanja istraga Aladrović i Milošević su neko vreme ostali na funkcijama, što je bio prvi slučaj da su pod istragom dva člana vlade, a razrešeni su krajem aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar