U trendu

Odgovor NATO na izazove saradnja s partnerima u susedstvu

Odgovor NATO nakon samita koji se danas završava u Varšavi, na nestabilnost i ratove na južnim granicama zapadnog vojnog saveza, izvoz terorizma na ulice evropskih gradova i migracijsku krizu koja takodje destabilizuje Evropu, biće pojačanja saradnja s partnerima u regionu, obuka lokalnih snaga za borbu protiv Islamske države i nova široka operacija „Morski stražar“ u saradnji sa Fronteksom na Sredozemnom moru.

„Potrebno je da sklapamo regionalna partnerstva, planiramo dugoročna, da efikasnije obučavamo lokalne snage. Na duge staze obuka lokalnih snaga je znatno efikasnija nego slanje naših masivnih snaga u borbe. Prevencija je bolja od intervencije“, kazao je na konferenciji za novinare na samitu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Na popodnevnom sastanku šefovi država i vlada članica NATO dogovorili su se da izadju u susret molbi iračkih vlast, i da, uz obuku iračkih vojnika za borbu protiv Islamske države u Jordanu, krenu u obuku i u samom Iraku, a u Tunisu će novi centar NATO početi obuku tamošnjih specijalnih snaga.

Stoltenberg je, medjutim, naglasio da trenutno na dnevnom redu nije pomoć Iraku u opremi i vojnoj tehnici.

NATO će koaliciji onih svojih članica koje se na terenu bore protiv Islamske države, staviti na raspolaganje avione iz vazduhoplovnog sistema za upozoravanje i komandovanje AVAKS u medjunarodnom prostoru i iznad Turske što je dovoljno da registruju teren u Iraku i Siriji.

U okviru ambicije da prenosi stabilnosti i u susedstvo, van granica samog saveza, NATO će u tesnoj saradnji sa Evropskom unijom pokrenuti novu široku operaciju protiv krijumčara izbeglica na Sredozemnom moru nazvanu „Morski stražar“.

„Tesno ćemo saradjivati sa operacijom EU ‘Sofija’ u Centralnom Mediteranu. Koristeći iskustva naše uspešne operacije u Egejskom moru protiv krijumčara izbeglica“, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO poručio je takodje da, uz mere koje preduzima NATO da pomogne Turskoj da se suoči sa izazovima na južnom krilu NATO, sve što NATO preduzima u borbi protiv Islamske države istovremeno pomaže i Turskoj.

Generalni sekretar NATO već sada je ocenio da je samit u Varšavi jedan od izuzetno uspešnih i da je istorijski.

„Istorijski je zato što dolazi u vreme kada se odlučuje o našoj bezbednosti. NATO mora da se prilagodi svetu koji se menja i to nam je pošlo za rukom. Ovaj samit održava i tesnu saradnju EU i NATO što je važno za ljude u Evropi i Severnoj Americi“, kazao je Stoltenberg.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.