U trendu

Odluka Haga da odbije reviziju presude, dan posle

Odluka Međuarodnog suda pravde u Hagu da odbije razmatranje zahteva za reviziju presude tog suda, po tužbi BiH protiv Srbije, za Sarajevo, odnosno inicijatora tog zahteva Bakira Izetbegovića je politička, za Beograd pravedna, a za zvaničnike u RS očekivana.

Lider bošnjaka Izebegović je izjavio da ga je takva odluka suda veoma pogodila, te da ne isključuje mogućnost određene krize u međubošnjačkim odnosima.

Deo bošnjačkih lidera zahteva od Izetbegovića da preispita svoju političku poziciju, posebno nakon što je obelodanjena informacija da je MSP još krajem maja prošle godine obavestio Sakiba Softića, čiji legitimitet za podnošenje pomenutog zahteva, su politički predstavnici Srba osporavali od samog početka, da on više nema prava da zastupa BiH, ukoliko bi se pristupilo zahtevu za reviziju presude.

U saopštenju suda se dalje navodi da je Softić obavešten i da je potrebno da njegovo novo imenovanje kao agenta BiH, potvrdi Predsedništvo BiH, što se nije dogodilo jer je od samog početka bilo jasno da se tri člana tog tela nikako ne mogu saglasati po tom pitanju.

Ta činjenica, međutim, ni na koji način, uprkos insistiranju Srba u zajedničkim institucijama BiH, nije mogla da odgovori Izetbegovića da odustane od podnošenja zahteva za reviziju presude i to samo dan nakon isticanja desetogodišnjeg roka, 26. februara.

Zahtev za reviziju, koji je zaobišao sve institucije države BiH, lično je u Hag odneo upravo Softić, što je u delu srpskih političara protumačeno kao lažno predstavljanje, a najavljena je i mogućnost podnošenja krivične prijave.

Odbijanje zahteva od MSP dodatno je iskomplikovalo međunacionalne odnose u BiH, ali i odnose unutar bošnjačkog naroda nakon čega je usledila razmena teških optužbi o odgovornosti za pravosudni fijasko.

Inače, odluka o podnošenju zahteva saopštena je u Sarajevu pompezno 17. februara, nakon neformalnog sastanka dela bošnjačkih političara, predstavnika nevladinih udruženja i Islamske zajednice BiH.

Jedan od učesnika, predsednik Stranke za BiH (SBiH) Amer Jerlagić, izjavio je u petak da im tada niko nije rekao da Softić nema legitimitet.

„Nisam znao za tu informaciju, niti nas je bilo ko na tako nešto upozorio na skupu u Većnici“, kazao je Jelagić portalu Kliks, istakavši da je lično postavio to pitanje, ali da na njega nije dobio nikakav odgovor, pa je to protumačio kao prećutnu potvrdu da status Softića nije problematičan.

Izetbegovićev poraz, zbog kojeg je on bio veoma uzbuđen i ogorčen na Sud na jučerašnjoj konferenciji za novinare, je na gotovo svim naslovnicama medija u BiH, a osnovno pitanje koje se postavlja je zašto je istina o Softićevoj legitimnosti sakrivena od Bošnjaka.

Socijaldemokrate BiH su zatražili ostavku Izebegovića, a i predsednik SDP BiH Nermin Nikšić je zatražio njegovo povlačenje zbog, kako je naveo, blamaže sa zahtevom za reviziju.

Ostavku Izetbegovića je zatražio i predsednik SDS Vukota Govedarica. Inače, reč je o Srpskoj demokratskoj stranci koja je deo vladajuće koalicije na nivou države BiH.

Govedarica, naime, smatra Izetbegovića odgovornim za nepotrebno izazivanje političke krize koja je opasno zakomplikovala stanje u vladajućoj koaliciji a uz to je prouzrokovala, kako je naveo, pogoršanje odnosa sa Srbijom.

Na odgovornost Izetbegovića je pozvao i lider SBB Fahrudin Radončić, čija stranka je u vlasti. Inače, uzajmne optužbe Radončića i Izetbegovića poslednjih meseci su bile veoma česte i uvredljiva.

Radončić je od Izetbegovića zatražio da Bošnjacima objasni svoju pogrešnu procenu i „iz toga izvuče politički zaključak o svojoj ličnoj političkoj poziciji“, što je lidera SDA posebno iznerviralo, te je poručio da je Radončić poslednja osoba koja ima prava da od njega to traži, kao i da ga je baš briga šta će biti sa njegovom političkom karijerom.

Lider SBB je na to, pak, odmah odgovorio i Izetbegovića nazvao „veleizdajnikom“, koji snosi istorijsku odgovornost zbog odbijanja zahteva za reviziju presude.

Prethodno javnosti su se juče obratili na zajedničkoj konferenciji predsedavajući Mladen Ivanić i šef BiH diplomatije Igor Crnadak, ocenivši da je odluka MSP-a očekivana i da ona znači „pobedu dejtonske Bosne i Hercegovine“.

Ivanić je, međutim, konstatovao da niko u BiH ne može da misli da će posle ovoga sve biti kao pre, te da očekuje da oni koji su to zakuvali, misleći pre svega na Izetbegovića, treba da napravi prvi korak i kaže kako dalje.

I upravo na to pitanje kako dalje, Izetbegović je novinarima rekao da smatra da će ova odluka Haga smiriti političku krizu što se tiče srpske strane, ali je ostavio otvorenim pitanje kako će na sve reagovati Bošnjaci.

Izrazio je istovremeno žaljenje što hrvatski član Predsedništva nije čvršće stajao uz njega.

S druge strane, Dragan Čović odgovora da je odluka iz Haga dokaz slabosti države, te da mu je, kako je rekao, žao što su se neki pograli sa BiH.

Odluka suda u Hagu razočarala je i poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića, koji je rekao da Bosnjacima valja da prihvate odluku, ali sa gorčinom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je povodom odluke u Hagu da je ona apsolutno ispravna jer bi, kako je istakao, svako drugo rešenje ozbiljno ugrozilo funkcionisanje BiH i dodatno podiglo tenzije u odnosima sa Srbijom.

Nikolić je u saopštenju istakao da ugrožavanje funkcionisanja BiH i podizanje tenzija sa Srbijom nikome nije potrebno, „ni sad niti bilo kad“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.