U trendu

Odluka o raspisivanju parlamentarnih izbora za 11. jun najviše će koštati DPS

PODGORICA – Ishitrena odluka odlazećeg predsednika Mila Đukanovića o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 11. jun najviše će koštati upravo njegov DPS, s obzirom na to da su lokalni izbori u oktobru prošle godine, ali i predsednički jasan pokazatelj pada nekada dominantno najjače političke partije.

Prema pisanju podgoričkog portala Adria tv., Đukanovića čeka fijasko na parlamentarnim izborima, nakon što je, kako navode, suverenistički blok izgubio preko 42.000 glasova, a partneri neće u predizborne koalicije sa DPS-om.

DPS, kažu, nema ni teoretske šanse da ponovi rezultat iz avgusta 2020. godine kada je osvojio 143.315 glasova.

„Svestan je i Đukanović toga, s obzirom na to da je u prvom krugu predsedničkih izbora imao 119.673 glasova, što je vidljiv pad od skoro 24.000 glasova“, piše portal i dodaje da to, međutim, nije jedina stvar koja treba da zabrine DPS.

Koalicioni partneri iz tzv. suverenističkog bloka su već najvili samostalan nastup na parlamentarnim izborima, ne želeći da se stope u DPS.

„Suverenistički blok, zbirno posmatrano, na izborima 2020. godine je osvojio 197.280 glasova. Kao predvodnik tog bloka, Đukanović je na predsedničkim izborima uspeo uz pomoć SD-a, SDP-a, Bošnjačke stranke, ali i dela albanskih partija da osvoji 154.679 glasova. Dakle, jasan je i pad podrške suverenističkom bloku. On se ogleda u gubitku od preko 42.000 glasova“, navodi portal.

SDP je, podsećaju, već ranije najavio samostalni nastup. Prema svim dosadašnjim istraživanjima oni se vrte oko cenzusa i tu faktički izlaznost igra glavnu ulogu. Gotovo izvesno za SDP nema cenzusa ukoliko doskorašnja poslanica te partije Draginja Vuksanović-Stanković osnuje svoju stranku.

Bošnjačka stranka je, dodaju, objavila da samostalno nastupa na vanrednim parlamentarnim izborima. Rezultat od 16.279 glasova iz 2020. pokušaće da dosegnu i ove godine. Problem po njih, kažu, može praviti Stranka pravde i pomirenja, koja je na ovim izborima podržala kandidata Evrope sad Jakova Milatovića i sigurno je da će biti deo nove vlade iz redova manjinskih naroda.

SD, pokazuju istraživanja, u ovom trenutku nema cenzus, te stoga je upitan njihov samostalan nastup na predstojećim izborima. Vrlo verovatno će se ući u koaliciju sa DPS-om, ali to bi značilo i praktično svođenje nekada jake partije na nivo Liberalne stranke.

Pitanje je i kako će nastupiti albanske partije, ali i dve hrvatske.

Hrvatskog predstavnika u parlamentu nema jer nekadašnja HGI se podelila. Osnovana je Hrvatska reformska stranka, a zbog podele glasova ni jedna ni druga partija nisu osvojile dovoljan broj glasova za siguran mandat.

Kod albanskih partija situacija je još zanimljivija, navodi portal Adria tv. i dodaje da deo partija je i dalje odan Milu Đukanoviću i DPS-u, što se nije pokazalo kao dobar potez, a dokaz su izbori u Tuzima. Sa druge strane Albanska alternativa Nika Đeljošaja i Forca Gencija Nimanbegua nisu više slepo odane DPS-u. Naprotiv, na nedavnim lokalnim izborima u Tuzima su „potukli“ DPS.

Stoga je zaključak da partiji Mila Đukanovića na izborima 11. juna sledi veliki pad jer ideja suverenističkog bloka je propala nakon fijaska u Podgorici, pa će DPS morati samostalno da pokuša da popravi štetu koja je i te kako velika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.