U trendu

Odluka suda neće promeniti vremenski okvir Bregzita

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson poručio je danas da ne misli da će odluka Višeg suda Velike Britanije, po kojoj je vladi potrebno odobrenje parlamenta za početak formalnog procesa izlaska iz EU, poremetiti vremenski okvir britanske vlade o Bregzitu.

On je, nakon sastanka sa svojim nemačkim kolegom Frankom-Valterom Štajnmajerom u Berlinu, ocenio da je odluka britanskog Višeg suda samo jedna faza u pravnom procesu, na koju će vlada uložiti žalbu.

„Britanski narod je glasao za izlazak (iz EU), tako da ćemo to uraditi“, poručio je Džonson.

Prema njegovim rečima, planirani izlazak Velike Britanije iz Unije je „velika prilika“, prenosi AP.

„Sa pravim duhom, verujem da možemo da preokrenemo ove pregovore u diskusiju, koja je dobitnička za obe strane“, rekao je Džonson tokom svoje prve bilateralne posete Nemačkoj, od kada je stupio na mesto šefa britanske diplomatije.

Rojters je prethodno preneo da je Štajnmajer upozorio danas Veliku Britaniju da ne odlaže pregovore o Bregzitu, nakon što je Viši sud te zemlje doneo odluku da je britanskoj vladi potrebno odobrenje parlamenta za početak procesa izlaska iz Evropske unije.

„Moramo da osiguramo da razgovori počnu ubrzo čak iako je sud odlučio ove nedelje da se mora kosultovati britanski parlament. Dodatno odlaganje nije ni u čijem interesu“, rekao je Štajnmajer nakon sastanka Džonsonom.

Britanska premijerka Tereza Mej uverena je da će žalbom Vrhovnom sudu uspeti da poništi odluku Višeg suda da vlada mora da od parlamenta dobije odobrenje za pokretanje formalnog procesa razlaza sa EU, izjavio je ranije danas njen portparol.

Mej je, u telefonskim razgovorima sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, takođe, ponovila da njen vremenski rok za aktiviranje Člana 50 Lisabonskog sporazuma EU nije izmenjen.

Kako je istakla, tu proceduru će pokrenuti do kraja marta.

Viši sud Velike Britanije odlučio je 3. novembra da britanski parlament, a ne vlada, treba da odobri početak formalnog procesa izlaska te zemlje iz EU, što bi moglo da odloži Bregzit, zbog čega je vlada najavila žalbu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.