U trendu

Odnosi Rusije i Turske vraćeni na normalan nivo

Period obnavljanja odnosa između Rusije i Turske nakon krize je završen i oni su vraćeni na normalan nivo, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Pre izvesnog vremena, naši bilaterlani odnosi bili su na ispitu“, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, preneo je TAS S.

Predsednik Rusije je rekao da su Rusija i Turska saglasne da se sukob u Siriji može rešiti jedino politčkim i diplomatskim sredstvima.

Putin je izjavio da je tokom susreta bilo razgovora o trgovinskim ograničenjima i ukidanjima barijera koje sprečavaju ekspanziju trgovinske i investicione razmene.

On je naveo da je od ključnog značaja obezbediti sigurnost ruskim turistima u Turskoj, jer je u maju svaki treći Rus otputovao na odmor u Tursku.

Postepeno stabilizovanje unutrašnjih političkih prilika u Tuskoj stvoriće uslove za siguran razvoj odnosa s Rusijom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na početku razgovora s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u svojoj rezidenciji u Sočiju.

Putin je istakao da se odnosi između Rusije i Turske u potpunosti obnavljaju i poprimaju „poseban karakter“, dodavši da se bilateralni odnosi razvijaju „po planu“, prenosi Tas s.

„Dobro je što imamo priliku da se blagovremeno sastanemo i razgovaramo o ključnim pitanjima bilateralne saradnje, ali i važnim pitanjima na međunarodnoj agendi, uključujući tako hitna pitanja kao što je sirijska kriza“, rekao je ruski predsednik.

Erdogan se složio da će dva lidera danas imati dobru priliku da razgovaraju o oba aspekta – bilateralnoj saradnji i regionalnim pitanjima.

„Siguran sam da će ovi koraci koje zajedno preduzimamo promeniti sudbinu celog regiona“, zaključio je turski predsednik.

Putin je još jednom čestitao Erdoganu na ishodu nedavno održanog referenduma u Turskoj kojim su znatno proširena predsednička ovlašćenja.

„Mnogo toga što zajedno radimo je suštinskog karaktera i iziskuje raspravu u parlamentu“, zaključio je ruski predsednik.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike