U trendu

„Odnosi se razvijaju“: Tramp se 12. juna ipak sastaje sa Kimom

Donald Tramp je u petak potvrdio da će prisustvovati susretu sa Kim Džong-Unom 12. juna u Singapuru, pošto je više od sata razgovarao u Beloj kući sa izaslanikom severnokorejskog lidera.

„Sastaćemo se 12. juna u Singapuru“, rekao je novinarima američki predsednik, iako je pre samo sedam dana otkazao samit zbog „neprijateljskog stava“ Pjongjanga.

U obraćanju novinarima ispred Bele kuće, posle susreta sa Kim Jong-Čolom, najbližim saradnikom Kim Džong-Una, američki predsednik je rekao i da Severna Koreja želi denuklearizaciju i potvrdio da će dijalog sa Pjongjangom „biti krunisan uspehom“.

Američki predsednik je razgovarao skoro sat i po u Ovalnoj sobi sa generalom Kimom, koji je predstavljen kao „drugi najmoćniji čovek Severne Koreje“ i koji mu je predao pismo Kim Džong-Una.

Tramp je posle sastanka rekao da je to „vrlo lepo pismo, vrlo zanimljivo pismo“, ali je potom priznao da ga još nije pročitao.

„Sastanak je dobro prošao“, rekao je Tramp i dodao da su razgovarali o brojnim pitanjima, među ostalim o sankcijama i o okončanju rata između dveju Koreja, koje su tehnički još uvek u ratu, 65 godina nakon primirja 1953.

Američki predsednik prošle godine upozorio je Pjongjang na „vatru i bes kakve svet nije video“ ako nastavi da Sjedinjenim Državama preti svojim nuklearnim potencijalom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar