U trendu

OEBS osudio seksualno uznemiravanje svoje članice u Ukrajini

Šef Specijalne posmatračke misije OEBS (SMM) u Ukrajini, ambasador Ertugrul Apakan osudio je „seksualno uznemiravanje“ članice te misije u Donječkoj oblasti u Ukrajini ocenivši da taj inicident zahteva „brz i nedvosmislen odgovor“ samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

U saopštenju OEBS-a precizira se da je naoružani muškarac na teritoriji koja nije pod kontrolom vladinih snaga „seksualno uznemiravao“ članicu te misije 5. maja.

„Najnoviji incident, u kojem je muškarac sa puškom, ulašio nenaoružanog ženskog civila, članicu patrole SMM, dajući komentare seksualne prirode, zahteva brzu i nedvosmislenu reakciju takozvane “Donjecke Narodne Republike“. To mora uključiti identifikaciju odgovornog, i punu primenu odgovarajućih mera kako bi se obezbedilo da se takvi incidenti ne ponavljaju“, poručio je Apakan.

On je naglasio da, zajedno sa svim državama članicama OEBS, SMM osuđuje sve oblike nasilja nad ženama.

„Države članice OEBS tražile su od nenaoružanog muškarca i žene iz SMM da urade težak posao, i oni imaju pravo da to urade bez straha od fizičkog ili verbalnog napada. Misija neće tolerisati bilo kakav pokušaj zastrašivanja, ponižavanja ili drugih mešanja u rad njenog osoblja“, zaključio je Apakan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.