U trendu

OEBS: Poništavanje izveštaja o Srebrenici sprečava pomirenje

KOPENHAGEN – Odluka Vlade Republike Srpske da poništi izveštaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice je za žaljenje i predstavlja kratkoročan potez koji će samo produbiti podele i sprečiti proces pomirenja, saopštio je OEBS.

„Činjenice objavljene u izveštaju su potvrdili međunarodni i domaći krivični sudovi i one nisu sporne“, izjavio je danas specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OEBS-a za jugoistočnu Evropu Mark Pričard i dodao da ne treba opet otvarati stare rane zbog kartkoročnih političkih dobitaka, a lideri Bosne i Hercegovine treba da izbegnu nacionalističku retoriku i produbljivanje podela pred održavanje opštih izbora u oktobru.

„Pozivam parlamentarce da preispitaju ovu odluku u cilju pomirenja i da se usredsrede na pitanja od značaja za građane BiH, odnosno na razvoj ekonomskih mogućnosti i prosperitet, na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i borbu protiv korupcije“, naveo je Pričard.

Vlada Republike Srpske stavila je van snage izveštaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice o događajima u tom području od 10. do 19. jula 1995. godine, i formirala nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će ispitati i sačiniti izveštaj o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar