U trendu

OEBS: RS ugrožava mir i stabilnost u BiH i regionu

BEČ – Predsedavajuća OEBS, švedska ministarka spoljnih poslova An Linde i generalna sekretarka te organizacije Helga Marija Šmid ocenile su danas da usvajanje seta zaključaka u Skupštini Republike Srpske, u kojima se poziva na jednostrano povlačenje nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, ugrožava mir i stabilnost u BiH i regionu.

Linde smatra da taj potez dovodi do eskalacije tenzija i da je suprotan onome što je postignuto u poslednjih 26 godina, saopštio je OEBS.

„Pozivamo političke lidere u Republici Srpskoj da se uzdrže od negativnih političkih akcija koje izazivaju podele“, navela je Linde.

Dodala je da „ugrožavanje Dejtonskog sporazuma i ustavnog poretka BiH sa sobom nosi rizik ugrožavanja mira i stabilnosti u zemlji i regionu“.

Šmid je navela da kriza koja je u toku utiče na ekonomiju, obeshrabruje investicije i usporava ključne reforme.

„Nažalost, teret ove krize ponovo će pasti na građane koji se ionako suočavaju sa povećanom nezaposlenošću, korupcijom i nedostacima u zdravstvu“, tvrdi ona.

Linde i Šmid pozvale su sve strane da ponovo vrate punu funkcionalnost institucijama na državnom nivou i da se uključe u konstruktivan politički dijalog kako bi se postigao konsenzus na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar