U trendu

Ograničavanje slobode novinara da fotografišu na javnim mestima

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) izrazile su u sredu najozbiljniju zabrinutost zbog mogućnosti da novinarima bude ograničena mogućnost da fotografišu na javnom mestu.

Kako se podseća u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Evropski parlament će u četvrtak verovatno usvojiti inicijativu za izmenu evropskog normativnog paketa o autorskom pravu koja bi, između ostalog, mogla da ograniči slobodu novinara da fotografišu na javnim mestima. Tim povodom, IFJ i EFJ u zajedničkom saopštenju pozivaju evropske parlamentarce „da glasaju protiv odredbe koja je loša za štampu i loša za demokratiju“.

Novinarska udruženja ukazala su da „sloboda panorame“ predstavlja princip po kome je, suprotno uobičajenom tumačenju autorskog prava i intelektualnog vlasništva, dozvoljeno fotografisanje i snimanje umetničkih dela i zgrada na javnim površinama. Princip „slobode panorame“, koji se poštuje u većini zemalja članica EU, sprečava autore umetničkih ili građevinskih dela da tuže fotografa ili distributera tih snimaka zbog povrede autorskog prava.

Inicijativa koja će se sutra naći na dnevnom redu Evropskog parlamenta podrazumeva da se za fotografisanje u komercijalne svrhe na javnim mestima prethodno traži odobrenje nadležne državne institucije, čime se ruši „sloboda panorame“.

„Ukoliko bude usvojena, ova odredba će otvoriti vrata za donošenje zakona kojim će se državnim institucijama dati ovlašćenja da subjektivno odlučuju o slobodi novinarskog fotografisanja umetničkih dela, spomenika i objekata koji se nalaze u javnom prostoru. To će ozbiljno ometati slobodu izražavanja tako što će sprečavati profesionalne fotografe da slobodno izveštavaju i informišu javnost“, upozorio je danas predsednik IFJ Džim Bumela, a prenosi NUNS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.