Ogromna većina Mađara odbacila Sorošev plan

Ogromna većina glasača koja je učestvovala u istraživanju mađarske vlade, takozvanim „nacionalnim konsultacijama“, odbacila je „Sorošev plan“, izjavio je u Budimpešti državni sekretar za vladine komunikacije Bence Tužon.

Prema njegovim rečima, najnovije nacionalne konsultacije su najuspešnije u istoriji sprovođenja takvih anketa, jer je u njima učestvovalo 2,3 miliona glasača.

Tužon je rekao da je do 7. decembra obrađeno više od 1, 5 miliona upitnika, od kojih je 99 odsto bilo validno, prenela je mađarska agencija MTI.

Skoro svi učesnici odbacili su ideju, za koju MIA navodi da je deo Soroševog plana, da bi milion imigranata godišnje trebalo da bude naseljeno u Evropi, naglasio je Tužon.

Oni se takođe protive uklanjanju ograde duž južne Mađarske granice i raspodeli migranata među zemljama članicama EU na osnovu obaveznih kvota za njihovu preraspodelu, istakao je Tužon.

Američki milijarder Džordž Soroš u novembru je odbacio tvrdnje iz „nacionalne konsultacije“ koju je sprovela vlada mađarskog premijera Viktora Orbana da on želi da naseli milion migranata godišnje u Evropi, uz prisiljavanje država Evropske unije da ih prime.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.