U trendu

OHR neće dozvoliti prekrajanje granica u BiH

SARAJEVO – Portparol Kancelarije visokog predstavnika Mario Brkić izjavio je danas da visoki predstavnika Kristijan Šmit ni pod kojim uslovima neće dozvoliti prekrajenje granica u BiH, čiji teritorijalni integritet je zagarantovanim Opštim okvirnim sporazumom za i međunarodnim pravom.

Brkić je ovo rekao za Fenu upitan kako visoki predstavnik gleda na najavu člana Predsedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju nezavisnosti Republike Srpske u roku od pola godine, kao i kakav bi stav zauzeo visoki predstavnik ako bi se Dodik odlučio na takav korak, odnosno da li smatra da je potrebna neposredna reakcija Veća za implementaciju mira (PIC).

Brkić je naveo da visoki predstavnik još jednom potvrđuje neupitnu opredeljenost Upravnog odbora PIC-a za očuvanje teritorijalnog integriteta i temeljne strukture države Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

„On podseća da, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti imaju svoju ustavnu poziciju unutar države Bosne i Hercegovine, nemaju pravo na otcepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni postoje samo na osnovu Ustava BiH“, preno je Brkić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.