najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Oko 5.000 izbeglica blokirano na prelazu Idomeni

Više od 5.000 izbeglica i migranata blokirano je danas na graničnom prelazu Idomeni u Grčkoj, na granici sa Makedonijom, saopštila je grčka policija.

Makedonija je zatvorila granice pre nedelju dana za Avganistance, a od Sirijaca i Iračna se traži da imaju dokumenta i propusnice iz grčkih centara za registraciju izbeglica. Makedonske vlasti ne dozvoljavaju ulazak onima koji nemaju validne pasoše.

Samo 150 izbeglica je iz Grčke ušlo u Makedoniju od četvrtka uveče, saopštile su grčke vlasti.

Oko 400 izbeglica je protestovalo jutros kod granice u Idomeniju (kod graničnog prelaza Djevdjelija sa makedonske strane), apelujući na makedonske vlasti da otvore granicu.

Šefovi policija zemalja duž balkanske izbegličke rute dogovorili su se 18. februara o novim pravilima za prolazak i registraciju izbeglica, kao i da preko teritorije Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije mogu da prolaze samo izbeglice iz ratom zahvaćenih zemalja.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je ograničenja uvedena na granicama za izbeglice duž balkanske rute. On je rekao da te mere uvedene u regionu nisu u skladu s Konvencijom UN iz 1951. godine o izbeglicama.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike