U trendu

Okršaj Indije i Pakistana duž granice u Kašmiru

Indija je saopštila da je sprovela „hirurške udare“ na pobunjeničke kampove duž demarkacione linije u spornoj oblasti Kašmir, granici između Indije i Pakistana.

Istovremeno, Islamabad navodi da su indijske vojne snage ubile dva pakistanska vojnika na pakistanskoj strani linije razdvajanja u Kašmiru u „ničim izazvanom“ napadu.

Pakistan i Indija često razmenjuju vatru u oblasti Kašmir koja je podeljena između njih 1947. a na koju obe zemlje polažu prava u celini. Indija optužuje Pakistan da tajno podržava upade oružanih pobunjenika u deo Kašmira pod kontrolom Nju Delhija, što Islamabad stalno demantuje.

„Indijska vojska sprovela je hirurške udare noćas na pobunjeničke kampove duž linije razdvajanja“ , rekao je indijski general Ranbir Sing na konferenciji za štampu u Nju Delhiju.

On je rekao da su teroristiške grupe bile postavljene u bazama duž linije razdvajanja s namerom da tajno ulaze i sprovode terorističke napade u Indiji. Indijski general je rekao da je u njihovim napadima nanet znatan broj žrtava u redovima terorista, i onih koji su pokušali da ih podrže. Nije rekao da li se radilo o vazdušnim ili o kopnenim napadima.

Pakistanska vojska je u svom saopštenju iz Islamabada navela da su pakistanski vojnici „uzvratili na odgovarajući način“ na „ničim izazvanu vatru“ sa indijske strane duž demarkacione linije kod sela Bimber, Kel i Lipa. Kako se navodi, razmena vatre trajala je od 2.30 do 8.00 jutros po lokalnom vremenu.

Na indijsku bazu Uri u Kašmiru 18. septembra je izvršen napad kada je ubijeno 18 indijskih vojnika, što je bio najteži napad u toj oblasti u više od jedne decenije. Napad granatama i automatskim oružjem izvršila su četiri pripadnika ekstremističke grupe Džaiš-e-Mohamed čija baza je u susednom Pakistanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar