najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Olakšanje zbog poraza desnice u Austriji

Zvaničnici francuske Vlade izrazili su “olakšanje” zbog današnjeg poraza desničarskog kandidata na predsedničkim izborima u Austriji Norberta Hofera, koga je pobedio nezavisni kandidat Aleksander van der Belen.

“Osećamo olakšanje posle saznanja da su gradjani Austrije odbacili populizam i ekstremizam i smatramo da cela Evropa iz toga može izvući pouku”, napisao je na Tviteru francuski premijer Manuel Vals.

Francuski predsednik Fransoa Oland čestitao je Van der Belenu na pobedi, rekavši da se raduje budućoj saradnji sa njim.

Sa druge strane, vodeća desničarska stranka u Francuskoj, Nacionalni front, koja beleži konstantni porast popularnosti, čestitala je Hoferu na “odličnom rezultatu koji obećava buduće političke uspehe”.

Predsednica Nacionalnog fronta Marin le Pen, baš kao i Hofer, gradi popularnost svoje stranke na migrantskoj krizi, rastućem evroskepticizmu i odbacivanju tradionalnog političkog poretka.

Francuska je jedna od evropskih zemalja sa najjačom desnicom, jer istraživanja pokazuju da bi Le Penova lako mogla ući u drugi krug predsedničkih izbora, do kojih je ostalo manje od godinu dana.

Hofer bi, da je odneo pobedu na predsedničkim izborima, postao prvi ekstremni desničar na čelu jedne članice Evropske unije.

Predsednik Austrije, čiji mandat traje šest godina, ne učestvuje u upravljanju zemljom, ali ima ovlašćenje da opozove Vladu i raspusti Parlament.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike