U trendu

Oland: Ako Grci zaokruže „NE“ ulazimo u nepoznate vode

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je da će Evropa ući u „nepoznate“ vode ako Grci na „prelomnom“ referendumu za tu zemlju glasaju protiv oštrih mera štednje, koje su uslov za finansijski paket spasa.

„Ako pobedi opcija `NE` ulazimo u nepoznato. Ta odluka je na Grcima“, rekao je Oland  novinarima na putu za Benin, koji je prva stanica na njegovoj afričkoj turneji u okviru koje će posetiti i Angolu i Kamerun, prenosi agencija AFP.

„Ako ishod (referenduma) bude `DA`… pregovori mogu vrlo lako da počnu i verujem da će dogovor biti vrlo brzo postignut“, dodao je francuski predsednik.

Grčki premijer Aleksis Cipras je u jučerašnjem televizijskom obraćanju naciji pozvao ljude da glasaju protiv najnovijeg predloga paketa finansijske pomoći međunarodnih kreditora – Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, ocenjujući da su uslovi traženi za dobijanje te pomoći „ponižavajući“.

Mada Atina insistira na tome da će se na referendumu u nedelju, 5. jula, glasati samo o uslovima vezanim za paket spasa, koji je istekao ove nedelje, lideri EU ocenjuju da se ustvari glasa o tome da li Grčka želi da ostane u zoni evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar