U trendu

Oland Donaldu Trampu: Francuska će ostati ista

Francuska će uvek ostati ista Francuska, izjavio je danas predsednik te zemlje Fransoa Oland komentarišući izjavu republikanskog kandidata u trci za Belu kuću Donalda Trampa koji trvdi da „Francuska više nije ista“ posle napada u Nici i ubistva sveštenika.

„Francuska će uvek ostati ista Francuska, jer se Francuska nikad ne predaje i uvek radi za svoje ideale, vrednosti i principe koji su priznati svuda u svetu“, rekao je Oland i dodao da država „nije ista tek kad poklekne a to može da se desi svima i prekomorskim državama“, ne navodeći o kojim državama je reč.
 
Tramp je u sredu u američkoj saveznoj državi Floridi rekao da „Francuska više nije ista“.

„Znam da to oni (Francuzi) neće voleti, ali pogledajte šta se desilo u Nici i sa sveštenikom. Francuska više nije ista“, rekao je Tramp.

Francuski premijer Manuel Vals prvi je sinoć reagovao na Trampovu izjavu navodeći na Tviteru da će „Francuska ostati istia“. „Francuska je jaka“, napisao je Vals kao odgovor Trampu.

Francuski premijer je ove nedelje osudio „trampizaciju“ dela francuske desnice posle napada, ocenivši da desnica „koristi govor mržnje“ američkog milijardera.

U napadu u Nici 14. jula stradale su 84 osobe, dok je ove nedelje u Normandiji, na severu Francuske ubijen sveštenik u napadu dvojice Francuza koji su naveli da su lojalni džihadistima iz Islamske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.