U trendu

Oland i Merkel: Više Evrope ili kraj Evrope

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su danas na više solidarnosti unutar EU u rešavanju izbegličke krize u zajedničkom obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Oland je poručio evroposlanicima da će Francuska i Nemačka nastaviti da se drže principa solidarnosti, tolerancije i čvrstog stava u rešavanju problema s kojima se EU suočava. On je naglasio da jedino ujedinjenja Evropa može pronaći rešenja za probleme s kojima se suočava.

„Moramo se bolje organizovati za prihvat izbeglica u EU. Moramo se pobrinuti da ljudi u velikim izbegličkim kampovima mogu da pronađu radna mesta, jer će u suprotnom gotovo sigurno krenuti ka nama. Moramo podići velike prihvatne centre za registraciju. Moramo pošteno raspodeliti teret izbeglica na sve zemlje članice EU“, rekao je on.

Oland je naglasio da se mora uraditi više kako bi se pomoglo Grčkoj, Italiji, zemljama Balkana koje se teško nose s prihvatom velikog broja izbeglica i Turskoj.

Francuski predsednik rekao je da EU mora zauzeti čvrst stav u rešavanju krize u Siriji i mora pronaći način da ljudima u toj zemlji ponudi alternativu, nešto više od Bašara el Asada s jedne i Islamske države s druge strane.

„Islamska država se bori protiv svega što Evropa predstavlja, dok je aktuelni režim u Siriji doveo je do ove katastrofe i nastavlja da čini zločine. Treba raditi na tome da svi međunarodni akteri, zemlje Persijskog zaliva, SAD, Rusija i Evropa pronađu zajedničko rešenje za rešavanje sukoba u Siriji“, izjavio je Oland.

Oland je poručio evroposlanicima da Evropa ne sme postati defanzivna, da mora da se suoči sa svojim strahovima i pokazati više odgovornosti i solidarnosti.

„Moramo da odlučimo da li hoćemo da imamo jaku Evropu ili ćemo imati kraj Evrope. Prošlo je 25 godina od ujedinjenja Nemačke i mi se još suočavamo s izazovima. Moramo se odlučiti da li želimo živeti u koherentnom jedinstvu u narednim stolećima ili želimo da se vratimo u 20 stoleće“, izjavio je Oland.

Merkel je poručila poslanicima Evropskog parlamenta da veliki broj izbeglica trajno menja dnevni red Unije i da će sve zemlje članice morati dugog daha da rešavaju uzroke koji dovode do ovih masovnih migracija.

„Sada je potrebno više Evrope. EU je zajednica vrednosti, od toga se ne sme odustati. Neće nekoliko zemalja same rešavati izbegličku krizu, već ćemo to činiti svi zajedno. Ne smemo se vratiti u okvire nacionalnih država i odlučivanja u okviru nacioalnih država“, izjavila je Merkel.

Nemačka kancelarka naglasila je da se mora jasno staviti do znanja ekonomskim migrantima da ne mogu ostati u Evropi, jer je to jedini način da se pomogne ljudima koji imaju prava na međunarodnu pomoć.

„Potrebno je omogućiti izbeglicama da se lakše integrišu u evropska društva. Njihova odgovornost je da nauče jezik i poštuju naša pravila. Naša odgovornost je da u njima vidimo ljude, a ne anonimnu masu, čak i onda kada oni ne mogu ostati kod nas“, izjavila je Angela Merkel.

Zajedničko obraćanje Olanda i Merkelove Evropskog parlamenta obeležilo je 25 godina od ujedinjenja Nemačke, ali je predstavljalo simboličan gest evropskog  jedinstva u trenutku kada se EU suočava s dubokim podelama. U novembru 1989. godine francuski predsednik Fransoa Miteran i nemački kancelar Helmut Kol obratili su se poslanicima Evropskog parlamenta posle pada Berlinskog zida.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar