U trendu

Oland i Merkel žele nov podsticaj Evropi

Fransoa Oland i Angela Merkel izjasnili su se danas za to da samit EU 16. septembra u Bratislavi, prvi posle posle odluke Velike Britanije da napusti Uniju, treba da donese „nov podsticaj“ Evropi.

Dvadesetpeti godišnji francusko-nemački sastanak u Evianu, na jugoistoku Francuske, održan je „u posebno kritičnom trenutku za Evropu“, rekao je francuski predsednik na zajedničkoj konferenciji za štampu s nemačkom kancelarkom.

„S Bregzitom, i sa usponom populizma i osporavanjem i same ideje Evrope, Uniji je potreban novi podsticaj. I Francuska i Nemačka žele da u potpunosti zauzmu mesto koje nalaže njihova odgovornost“, rekao je on.

„U Bratislavi ćemo izmedju ostalog naglasiti izradu ambicioznog programa, ambicioznog za ekonomiju“, dodala je Merkel, naglasivši, kao i Oland, prelazak na digitalnu tehnologiju.

Dva dana pred sastanak Grupe 20, koji počinje u nedelju u Hangdžuu, u Kini, Oland i Merkel su istakli ulogu Evrope u jačanju privrednog rasta i medjunarodne trgovine.

Merkel je podvukla da će „evropske zemlje učiniti sve da bude mera povoljnih za rast, borićemo se protiv protekcionizma“.

„Potrebna nam je medjunarodna trgovina, medjunarodna razmene koja dobro funkioniše“, rekla je ona, dok je Pariz nedavno izneo primedbe na Sporazum o slobodnoj trgovini izmedju EU i SAD (TTIP).

Merkel se ponovo založila se za taj sporazum o slobodnoj trgovini, dok je izjavio da neće biti sporazuma EU i SAD pre „kraja godine“ i „pre kraja mandata“ predsednika Baraka Obame.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.