U trendu

Oland kritikovao Rusiju zbog Sirije

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas u obraćanju Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) u Strazburu da izmedju Rusije i Francuske postoji neslaganje, posebno oko situacije u Siriji.

Oland je rekao da je ruski veto na francusku rezoluciju u Savetu bezbednosti UN sprečio okončanje vazdušnih napada u Siriji i onemogućio primirje.

„Postoji duboka potreba za nastavkom dijaloga sa Rusijom, ali razgovori moraju biti čvrsti i pošteni,  inače su besmisleni“, kazao je francuski predsednik.

On se založio za okončanje krize u Ukrajini, navodeći da je potrebno obezbediti „političke i bezbednosne uslove koji su potrebni za održavanje izbora na istoku Ukrajine“.

Oland je, takodje, naglasio da terorizam predstavlja „pretnju za demokratiju“.

„Terorizam predstavlja pretnju za demokratiju, naš način života, naše vrednosti, dok su osnovne vrednosti na meti terorista „, rekao je on.

Prema njegovim rečima, bezbednost je kompatibilna sa vladavinom prava, a zakoni omogućavaju državama da postupaju adekvatno.

„Teroristi žele da nas podele, da naprave granice izmedju nas, da nas podstaknu da donosimo posebne mere koje potom koriste da ugroze naše slobode. Upravo su te slobode na meti terorista“, kazao je Oland.

Predsednik Francuske je takodje ocenio da je Evropa bila spora u donošenju zajedničkog odgovora na izbegličku krizu. Kako je naveo, deo tog rešenja mora biti zaštita spoljnih granica EU i tek tada će biti moguće da se izbeglicama pruži dostojanstven tretman i da se vrate migranti koji ne zadovoljavaju uslove za dobijanje azila.

On je naglasio da će tek po donošenju zajedničkog odgovora biti moguće da se donesu pravila i da se obezbedi njihovo poštovanje.

Oland je takodje naglasio značaj Saveta Evrope, koji je uradio mnogo na promociji ljudskih prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.