Oland ne odustaje od reforme zakona o radu

Foto: Beta

Francuski pedsednik Fransoa Oland izjavio je da je odlučan kada je u pitanju zakon o radu zbog kojeg sindikati u Francuskoj najavljuju nove štrajkove, preneli su francuski mediji.

U intervjuu za današnji francuski dnevnik „SudOuest“ (Jugozapad) u Bordou, gde otvara centar posvećen vinu, Oland je rekao da želi da predloženi zakon počne da se primenjuje 1. septembra.

„Nacrt zakona o radu neće biti povučen“, rekao je Oland, uz ocenu da predloženi zakon obezbedjuje najbolje uslove poslovanja preduzećima i nova prava zaposlenima.

„Rasprava koja će početi iduće nedelje u Senatu biće zanimljiva“, rekao je Oland i izrazio nadu da će tekst biti usvojen u drugom čitanju i da Vlada neće morati sama da usvaja zakon pozivajući se na Član 49 stav 3 Ustava koji joj to omogućava.

Oland je rekao da bi više voleo da tekst prodje bez toga, ali ne po cenu da zakon ne bude usvojen.

Francuski predsednik je i prošle nedelje rekao da neće odustati od reforme zakona o radu, poslednje velike reforme tokom njegovog petogodišnjeg mandata.

U Narodnoj skupštini, donjem domu Parlamenta Francuske, zbog nedostatka parlamentarne većine za usvajanje zakona o radu vlada je pre dve sedmice odlučila da zakon sama usvoji zaobilazeći parlament.

Novim zakonom o radu predvidjene su veće slobode za poslodavce u pogledu utvrdjivanja radnog vremena i otpuštanja radnika kao tehnoloških viškova.

Protivnici tvrde da će ove izmene pogoršati prava zaposlenih, naročito mladih.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar