najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Oland odlikovao strance koji su razoružali napadača u vozu

Francuski predsednik Fransoa Oland odlikovao je danas titulom viteza Legije časti, jednim od najvišim priznanjem u Francuskoj, trojicu Amerikanaca i jednog Britanca koji su u subotu razoružali napadača na putnike u vozu na relaciji Amsterdam-Pariz.

Spenser Stoun, Alek Skarlatos, Entoni Sedler i Kris Norman pomogli su da se savlada napadač u brzom vozu. Napadač je pucao iz pištolja, a nekoliko putnika je uspelo ga obori na zemlju i razoruža.

Još dva putnika, jedan Francuz, koji je želeo da ostane anoniman, i Amerikanac francuskog porekla Mark Mugalijan, koji je ranjen u napadu, kasnije će dobiti ista priznanja, saopštila je Jelisejska palata.

Jedan Amerikanac koji je pomogao je vojnik američkih vazduhoplovnih snaga, drugi je pripadnik Nacionalne garde koji je služio u Avganistanu, a treći je student fizikalne terapije u Kaliforniji.

Policija je uhapsila napadača, 25-godišnjeg Marokanca Ajuda el Hazanija, koji je imao pištolj, automatsko oružje i nož.

U tom napadu su dve osobe ranjene.

Orden Legije časti je odlikovanje koje je 1802. ustanovio Napoleon Bonaparta, tadašnji prvi konzul prve Francuske republike, kasnije imperator. To najveće priznanje se dodeljuje za vojne i civilne zasluge bez obzira na poreklo ili veroispovest, pod uslovom da primalac ordena podržava osnovne ideale Francuske rebolucije – slobodu, pravdu i jednakost. 

 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike