najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Oland pozvao predsednika SAD da do kraja ukine embargo Kubi

Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je danas svog američkog kolegu Baraka Obamu da ide „do kraja“ i da potpune ukine privredni embargo SAD Kubi.

„Predsednik Obama, koji je učinio da napredujemo, treba… da ide do kraja i dozvoli da se okonča ovaj ostatak hladnog rata“, rekao je Oland posle razgovora s kubanskim
predsednikom Raulom Kastrom u Parizu.

Raulu Kastru danas je priredjen zvaničan doček kod Trijumfalne kapije u Parizu na početku njegove posete Francuskoj, posvećene normalizaciji odnosa izmedju Havane i Evrope. Posle dočeka s vojnim počastima, Kastra je na crvenom tepihu u Jelisejskoj palati srdačno primio Oland gde su imali razgovore.

To je prva poseta kubanskog predsednika Parizu od posete Raulovog brata, kubanskog lidera Fidela Kastra pre 21 godine.

„Francuska je uvek bila uverena da uprkos mogućim medjunarodnim tenzijama ima nešto što je neophodno, a to je ukidanje embarga i okončanje blokade“, rekao je Oland, i dodao da „taj embargo i ta blokada odmah treba da budu ukinuti“.

Raul Kastro je rekao da Kuba ceni stav Francuske u prilog prekida američke ekonomske blokade.

Predsednik Obama je i sam sredinom januara ponovo pozvao američki Kongres da ukine ekonomski embargo Kubi, godinu dana posle istorijske normalizacije diplomatskih odnosa dve zemlje.

Prema embargu, Amerikancima je i dalje zabranjeno da investiraju i da putuju na Kubu, pod pretnjom velikih kazni za američke kompanije koje prekrše tu zabranu.

Posle razgovora, Oland i Kastro prisustvovali su potpisivanju desetak sporazuma, a uveče će biti organizovana večera u Kastrovu čast.

Kastro sutra nastavlja posetu Parizu sastancima s francuskim premijerom, predsednicima oba doma parlamenta i drugim zvaničnicima.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike