U trendu

Oland priznao: Nuklearne probe uticale na zdravlje

Francuski predsednik Fransoa Oland priznao je uticaj nuklearnih proba izvedenih od 1966. do 1966. na životnu sredinu i zdravlje građana u Francuskoj Polineziji.

„Priznajem da su nuklearne probe od 1966. do 1996. godine u Francuskoj Polineziji uticale na životnu sredinu i izazvale posledice po zdravlje“, rekao je Oland u poseti toj francuskoj prekomorskoj teritoriji.

Ekološke organizacije i organizacije za zaštitu žrtava od nuklearnih proba zatražile su ranije od Olanda da prizna štetni uticaj tih testova. Francuski predsednik je tamošnjim lokalnim vlastima obećao razmatranje zahteva o nadoknadi za pretprljenu štetu.

Francuska Polinezija sastoji se iz većeg broja manjih ostrva, atola i arhipelaga u južnom delu Tihog okeana. Najpoznatiji atol je Mururoa, a najpoznatije i najnaseljenije ostrvo je Tahiti.

Tahiti je od 1842. godine francuski protektorat a od 1880. francuska kolonija. Preostala ostrva su postala francuske kolonije od 1881. godine.

Francuska je izvodila nuklearne probe na toj tetiroriji. Proteste širom sveta je izazvala atomska proba 1995. na atolu Mururoa. Atomske probe u Francuskoj Polineziji su obustavljene u januara 1996. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.