U trendu

Oland se zalaže za Bregzit što je pre moguće

Velika Britanija bi trebalo da što je pre moguće pokrene proceduru istupanja iz Evropske unije (EU), izjavio je danas u Dablinu francuski predsednik Fransoa Oland nekoliko sati pre sastanka u Parizu s britanskom premijerkom Terezom Mej.

„Pregovori o Bregzitu treba da počnu što je pre moguće. Ne bi trebalo da se o tome vode razgovori pre početka pregovora“, rekao je Oland i dodao da Velika Britanija ne može da ima slobodan pristup jedinstvenim tržištu u EU ukoliko ne poštuje propise o slobodi kretanja.

Francuski predsednik je izrazio želju da se nastave prijateljski odnosi Francuske i Velike Britanije.

Tereza Mej danas će o istupanju Bregzitu razgovarati u Parizu s francuskim predsednikom Fransoa Olandom, pošto je posetila Berlin gde je o tome razgovarala s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Oland je do sada insistirao više nego Angela Merkel da Bregzit bude što je pre moguće.

Angela Merkel je sinoć izjavila da Velika Britanija mora da predstavi plan za napuštanje EU, pre početka pregovora o istupanju, dok je britanska premijerka Tereza Mej rekla je da njena zemlja neće početi pregovore o izlasku iz EU ove godine.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu dodala da je „spremna da sačeka“ i da Velikoj Britaniji „da vremena“ za podnošenje zvaničnog zahteva za istupanje iz EU.

Tereza Mej je boravkom u Berlinu počela prve posete inostranstvu od stupanja na dužnost prošle nedelje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar