U trendu

Oland se založio da Francuska ima primerne političare

Francuski predsednik Fransoa Oland je danas, usred afera koje pogadjaju kampanju pred predsedničke izbore i sam politički vrh, rekao da Francuska treba da postane zemlja s političarima „za primer“.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bruno Le Ru podneo je u utorak ostavku jer je svoje ćerke angažovao na privremenim poslovima u Parlamentu tokom letnjeg raspusta. Le Ruove ćerke su u to vreme imale 15 i 16 godina. Njegova ostavka je usledila 24 sata posle otkrivanja te afere.

Glavni favorit na predsedničkim izborima, kandidat desnice Fransoa Fijon optužen je za zloupotrebu javnih sredstava – proneveru. Tužilaštvo je navelo u utorak da je istraga proširena i zbog sumnje za „tešku prevaru i falsifikovanje dokumenata“.

Predsednik Oland je danas na sastanku Vlade rekao da Francuska treba da bude primer i da niko ko je na nekoj političkoj dužnosti ili se kandidaje za najvišu državnu funkciju, ne sme da bude pod ikakvom sumnjom.

Sadašnji favorit na izborima, kandidat centra Emanuel Makron ocenio je danas da Le Ruova ostavka pokazuje „duh odgovornosti u politici“.

Makron nije direktno pomenuo protivkandidata Fijona, dok je kandidat levice Benoa Amon rekao da je Fijon „kandidat s najviše optužbi o korupciji“.

Fijon, bivši premijer desničarskog predsednika Nikole Sarkozija koji je bio glavni favorit na početku izborne trke za šefa države, sada je na trećem mestu po popularnosti posle otkrivanja afere o fiktivnom zapošljavanju njegove supruge i dvoje dece.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.