U trendu

Oleg Sencov počasni gradjanin Pariza

Gradske vlasti Pariza danas su dodelile titulu počasnog gradjanina ukrajinskom reditelju Olegu Sencovu koji od polovine maja štrajkuje gladju u ruskom zatvoru.

„Sencov, dok vam se obraćam, nastavlja štrajk gladju osporavajući zatvorsku kaznu od 20 godina“, rekao je gradonačelnica Pariza An Idalgo, podsećajući da je grad Pariz uvek podržavao branitelje slobode.

Ukrajinski reditelj (42) Sencov (42), rodom s crnomorskog poluostrva Krim koje je Rusija pripojila, započeo je 14. maja štrajk gladju tražeći da budu oslobodjeni svi ukrajinski „politički zatvorenici“. Osudjen je 2015. godine na 20 godina zatvora zbog terorizma i šverca oružja.

„Možemo još da ga spasemo“, rekla je An Idalgo i dodala da davanje titule počasnog gradjanina Pariru predstavlja „simbolični i čin nade“.

Savet Evrope, Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja – G7, kao i brojne javne ličnosti medju kojima američki pisac Stiven King, zatražili su ranije oslobodjanje ukrajinskog reditelja. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u nekoliko navrata je rekao da zatvorenik može da bude pomilovan ukoliko sam to zatraži, ali Sencov to odbija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar