U trendu

Omladina EPP zabrinuta zbog situacije u Srbiji

BRISEL – Najveća politička organizacija mladih Omladina Evropske narodne partije (YEPP) pozvala je danas opozicione stranke u Srbiji i njihove lidere da se uzdrže od pretnji i nedemokratskih postupaka koji mogu da naruše stabilnost u državi uz konstataciju da bi politička debata trebalo da se vodi u parlamentu „kao u svim drugim civilizovanim društvima“, saopštila je danas ta organizacije.

„YEPP poziva te opozicione stranke da učestvuju u unutarstranačkom dijalogu o unapređenju izbornog procesa u Srbiji i da se pridruže drugim opozicionim strankama koje već učestvuju u tom dijalogu. Jedino kroz dijalog, a ne kroz bojkot i otvorenu konfrontaciju moguće je pstići komptromisno rešenje o bilo kom pitanju“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, ta organizacija je ocenila da je poziv jednog dela opozicionih stranaka u Srbiji na bojkot predstojećih izbora „neodgovoran čin koji može da naškodi demokratiji u Srbiji“ i izrazila je zabrinutost zbog određenih dogadaja tokom protesta jednog dela opozicije.

„Zabrinjavaju i incidenti poput nasilne provale u zgradu nacionalne televizije motornom testerom, nedavne privremene blokade zgrade RTS-a, pokušaja nasilnog prodora u parlament i sprečavanja predsednika i drugih zvaničnika da pristupe njihovim kancelarijama“, navodi se u saopštenju.

YEPP podseća da je pravo glasa na fer izborima jedno od osnovnih prava i elemenata demokratije i pozvala građane Srbije, a posebno mlade da koriste svoja prava na predstojećim izborima u proleće 2020 i da odluče o svojoj budućnosti i da doprinesu napretku zemlje ka evropskom putu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.