U trendu

Oni su smrtno ugroženi od – rada!

Jednoj petini radnika u Japanu preti smrt od previše rada, pokazala je najnovija vladina studija na temu ozloglašene naporne radne kulture u toj zemlji.

Svake godine se u Japanu beleži na stotine smrtnih slučajeva povezanih sa preteranim radom, a ljudi umiru od moždanih i srčanih udara, kao i samoubistava, prenela je agencija AFP.

Pored smrtnih slučajeva, radnike ugrožavaju i ozbiljni zdravstveni problemi, a taj trend je podstakao japansku javnost da od vlade zahteva da se pozabavi tim problemom.

Najnovija studija je deo prve „Bele knjige“ japanske vlade na temu „karošija“, odnosno smrti izazvane preteranim radom, koju je kabinet premijera Šinzo Abea usvojio u petak.

Iako se popularni imidž japanskih radnika, koji rade po čitav dan pre nego što naveče uhvate poslednji voz za povratak kući, polako menja, mnogi i dalje provode daleko više sati na poslu od svojih kolega iz drugih modernih privreda.

Studija je pokazala da je 22,7 odsto japanskih kompanija navelo da neki njihovi zaposleni mesečno zabeleže i više od 80 prekovremenih sati rada, što je zvanični prag iznad kojeg opasnost od smrti izazvane prekomernim radom postaje značajna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.