U trendu

Opasnost od brane prošla, evakuacija i dalje na snazi (video)

Neposredna opasnost od pucanja brane nedaleko od grada Orovila na kojoj se nedavno otvorila velika rupa je prošla, ali evakuacija ostaje na snazi.

https://www.youtube.com/watch?v=JxbDJlruQ-4

Iako se količina vode koja prolazi kroz pukotine se smanjila, nadležni nastavljaju sa grozničavim naporima da spreče izlivanje vode, s obzirom na upozorenje meteorologa da su u sredu moguće kiše.

Danas i sutra neće biti padavina, navodi Los Anđeles tajms.

Do sada je evakuisano oko 200.000 ljudi, iako se količina vode koja prolazi kroz pukotine smanjila.

Iznenadna naređenja za evakuaciju stanovništva usledila su nakon što su zvaničnici utvrdili da bi pomoćni prelivnik na brani na jezeru Orovil mogao da popusti u bilo kom trenutku i izazove poplave u seoskim područjima duž reke Feder, preneo je Rojters.

Vlasti, takođe, ispuštaju vodu kako bi smanjile nivo vode jezera.

Orovil je grad od 16.000 stanovnika.

Na prelivniku brane Orovil, koja je sa 230 metara najviša u SAD, nedavno se pojavila ogromna rupa, ali su vlasti tvrdile da nema opasnosti po građane koji žive u njenoj blizini.

Prethodne nedelje, na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veštačkog jezera za vreme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u reci i jezeru) – otvorila se rupa koja je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.

Brana Orovil na reci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno veštačko jezero Orovil jedno od najvećih veštačkih jezera u Kaliforniji.

Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana „Orovil“ ima kapacitet od 819 megavata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.