U trendu

Operacija u Mosulu bi mogla da traje nedeljama

Ofanziva koju su iračke snage pokrenule za preuzimanje Mosula od džihadista Islamske države mogla bi da traje nedeljama čak i duže, izjavio je danas američki visoki vojni zvaničnik.

Premijer Iraka Hajder al Abadi izjavio je rano jutros da je pokrenuta operacija za preuzimanje Mosula od džihadista Islamske države dok su UN izrazile zabrinutost za bezbednost 1,5 miliona stanovnika u tom gradu, glavnom uporištu islamista u Iraku.

„Operacija za preuzimanje kontrole nad Mosulom, drugim gradom po veličini u Iraku, mogla bi da traje nedeljama čak i duže“, rekao je novi komandant medjunarodne koalicije protiv džihadista, američki general Stiven Taunzend.

Prema njegovim rečima, ofaziva će biti „duga i teška“, ali su se Iračani dobro pripremili i imaju podršku koalicije, predvodjene SAD.

Iračka vojska oslobodila je tokom prošle godine veći deo oblasti pod kontrolom džihadista, medju kojima i gradove Ramadi, Hit i Hutbu u provinciji Anbar, zapadno od Bagdada.

Islamska država poslednjih meseci pojačala je napade na civile u naseljenim oblastima daleko od linije fronta, a pod njenom kontrolom i dalje je grad Mosul i veći deo teritorije na severu i zapadu Iraka, kao i u susednoj Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.