najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Operater Buka mogao greškom da obori MH17

Proizvođač raketnog sistema „Buk“ – ruska državna kompanija Almaz-Antej – nije isključila mogućnost da je avion „Malezija erlajnza“ na letu MH17 mogao da bude oboren zbog greške operatera tog protivvazdušnog-raketnog kompleksa, rekao je predstavnik Almaz-Anteja Mihail Mališevski, a preneo Sputnjik.

„Verovatnoća (greške operatera „Buka“) se, prirodno, ne može isključiti. Razloga za to može biti mnogo. Loša obuka posade, neki pogrešno ukucani podaci, neke tragične greške. Na primer, sistem je mogao da bude naoružan pravom bojevom raketom umesto školske rakete. Iako je to malo verovatno, to se ne može isključiti“, rekao je Mališevski.

U izveštaju Međunarodne istražne grupe se navodi da je raketa iz „Buka“ navodno doletela sa teritorije pod kontrolom ustanika. Ruski koncern je na osnovu eksperimenata saopštio da to nije tačno. Raketa je došla sa boka aviona i to dokazuju oštećeni elementi konstrukcije aviona.

Zaroščensko, odakle je bila lansirana raketa, nalazio se pod kontrolom Ukrajine, navodi Sputnjik.

Predstavnik koncerna Almaz Antej je izjavio da bi sa verovatnoćom tačnosti od 90 odsto bilo otkriveno da je raketa, koja je oborila malezijski „boing“, lansirana iz pravca Prvomajska, ali se to nije desilo.

U ruskoj kompaniji su naveli da holandski eksperti ne raspolažu tehničkim opravdanjem svojih zaključaka.

„Oštećenja malezijskog aviona, koji je pao u Donjeckoj oblasti Ukrajine, a koja su navedena u izveštaju međunarodne zajedničke istražne grupe pod rukovodstvom Holanđana, nisu realna“, izjavio je Miliševski.

„Sputnjik“ tvrdi da je ruski koncern izveo već tri eksperimenta koji pokazuju uslove za obaranje malezijskog „boinga“ u Donbasu.

Treći eksperiment je negirao zaključke međunarodne istražne grupe pod upravom Holanđana koji je objavljen danas, saopštili su u koncernu.

Prema rečima predstavnika koncerna, procena realnih oštećenja svedoči da model očekivanih oštećenja koji su napravili Holanđani ne odgovara realnim oštećenjima spoljne konstrukcije aviona.

Holanđani su prilikom simulacije pada MH17 koristili podatke o američkoj raketi koja se mnogo razlikuje od raketa „Buka“.

Međunarodni istražitelji saopštili su ranije danas da je malezijski avion MH17 2014. godine oboren raketom sistema Buk, sa područja pod kontrolom proruskih snaga na istoku Ukrajine, koji je tu dopremljen iz Rusije, ali nisu direktno optužili Moskvu, niti su naveli imena odgovornih za taj događaj.

Holandski istražitelji su na konferenciji za novinare rekli da poseduju čvrste dokaze za svoje tvrdnje, prenosi AP.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike