U trendu

Opet skandali sa curenjem podataka: Zatvara se društvena mreža Google+

Google će zatvoriti društvenu mrežu Google+ i pooštriti mere razmjene podataka nakon što je otkriveno da je stotinama spoljnih inženjera možda omogućen uvid u podatke najmanje 500.000 korisnika.

Problem je otkriven i otklonjen u martu u sklopu analize mehanizama razmene Googleovih podataka s drugim aplikacijama, navodi se na Google-ovom blogu.

“Nijedan inženjer nije iskoristio mogućnost uvida u podatke niti ih je zloupotrebio”, zaključak je analize.

Wall Street Journal prethodno je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore i memoradnum Googleove pravne službe upravi, da je softverski gigant odlučio da ne obavesti javnosti o bezbednosnom problemu zbog straha od regulatorne istrage.

U Google-u strahuju da bi objava problema prizvala poređenje sa curenjem podataka o Facebook-ovim korisnicima prema Cambridge Analytici, piše WSJ, dodajući da je izvršni direktore Sundar Pičai obavešten o problemu.

Stručnjaci za sigurnost i privatnost i finansijski analitičari upozoravaju da je odluka kompanije možda bila pogrešna.

U Google-u nisu želeli da komentarišu informaciju o curenju podataka osim onoga što je objavljeno na blogu.

Google je društvenu mrežu Google+ pokrenuo 2011. godine pod pritiskom konkurencije Facebooka koji je na osnovu podataka korisnika o prijateljima, lajkova i aktivnosti na Internetu, bio u prilici da preciznije plasira oglase.

Google+ kopirao je Facebook ažuriranjem statusa i vestima, pružajući korisnicima i mogućnost organizacije grupe prijatelja u “krugove”. Uprkos tome, odaziv je bio mlak zbog složenih funkcija i problema s privatnošću.

Društvena mreža ostaće i dalje interna mogućnost za umrežavanje za organizacije koje kupe G Suite, skup aplikacija za kreiranje dokumenata, tablica i prezentacija.

Google-ov plan o povlačenju besplatne verzije Googlea+ u mogao bi potkrepiti tvrdnju te kompanije u raspravi sa američkim regulatorima i političarima da se ne mogu poistovetiti s Facebookom, koji se našao na udaru političara zbog tvrdnji da su neprimereno razmjenjivali podatke 87 miliona korisnika sa Cambridge Analyticom, navodi Rojters.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar