U trendu

Opozicija: Srpski jezik da bude ravnopravan u Podgorici

PODGORICA – Deo crnogorske opozicije traži da se Statutom Grada Podgorice utvrdi da pored crnogorskog i srpski jezik bude ravnopravni, budući da, prema poslednjem popisu, srpski jezik u Crnoj Gori govori 60 odsto stanovništva.

Nakon što su odbornici DPS i LP u parlamentu Podgorice predložili dopunu Statuta glavnog grada poglavljem koje će se odnositi na upotrebu jezika i pisma, Radoš Zečević, šef kluba odbornika opozicionog DF kaže da je njihova namera diskriminatorske i da bi srpski jezik trebalo da bude ravnopravan.

„Srpski jezik je jezik većinskog naroda i on mora biti ravnopravan sa crnogorskim. U narednom periodu trebalo bi da se ove stvari dogovore na republičkom nivou. Mislim da će zahtev Nove srpske demokratije u narednom periodu ići u tom pravcu i to će biti jedan od uslova za dalju političku stabilizaciju u Crnoj Gori“, ekao je Zečević.

Istakao je da ne podržava predlog DPS i LP s obzirom na to da srpski jezik govori 60 odsto stanovništva države.

Precizira da je to podatak sa poslednjeg popisa stanovništva i da stoga srpski jezik ne može biti od manjeg značaja, preneoje portal RTCG.

„Ujedinjena Crna Gora se zalaže za ravnopravnost srpskog jezika u Crnoj Gori, pa samim tim i u Glavnom gradu. U trenucima kada se crnogorska javnost trese pod novim aferama, DPS ovim potezom pokušava da opet skrene pažnju narodu i to udarajući po jeziku“, kaže Danilo Jokić predsednik Odbora glavnog grada Ujedinjene Crne Gore.

Podsetio je da se ova stranka od svog osnivanja zalaže za pomirenje i ujedinjenje, što, kako kaže, i ime kaže, a poštujući većinsku jezičku zajednicu poštujemo i ljudska prava, pa je ravnopravnost srpskog jezika jedino rešenje.

Sa Demokratskim frontom i Ujedinjenom Crnom Gorom se slaže i Socijalistička narodna partija.

„Socijalistička narodna partija se uvek zalagala da oba jezika budu ravnopravna. Za nas je nepodnošljivo i ne prihvatljivo da Srbi do ove mere budu diskriminisani kao konstitutivni narod, da ne govorimo o nekim godinama ranijim kada se većina stanovništva izjašnjavalo kao srpsko“, kaže Dragan Ivanović, potpredsednik SNP.

Očigledno je, dodaje, da su neki novi trendovi i interesi u Crnoj Gori doveli do toga da se i oni koji su se do juče izjašnjavali kao Srbi, sada u strahu za radno mesto, prilagođavaju i saopštavaju pripadnost.

„Ovo je diskriminacija srpskog naroda“, rekao je Ivanović.

Šef kluba odbornika Demokrata Vladimir Čađenović saopštio je da bi pravo rešenje bilo prepisati rešenje iz Ustava Crne Gore.

„Do sada se u odredbama u svim radnim verzijama statuta Glavnog grada nisu nalazile odredbe koje regulišu pitanje jezika jer je on regulisan Ustavom. Jedino normalno rešenje da se iz Ustava Crne Gore prepiše ono što je tamo propisano“, rekao je Čađenović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar