U trendu

Opozicija trraži formiranje tehničke vlade

PODGORICA – Izbori u Crnoj Gori u sadašnjim uslovima bili bi besmisleni i potrebno je sistemsko rešenja problema, saopštili su lideri opozicionih stranaka nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom u Podgorici.

Formiranje tehničke vlada, najbolji je put za Crnu Goru, dok su protesti glavna demokratska institucija, poručio je predsednika SDP-a Ranko Krivokapić, nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Krivokapić kaže da je podsetio Hana na zajedničko dostignuće, a to je prelazna vlada 2016.

“To je bio pravi model za mirnu tranziciju u Crnoj Gori. Nažalost državni udar je srušio sve i sada smo na istom mestu kao negde u tom decembru 2015. godine. Po nama, rečeno je to i komesaru Hanu, moramo proći isti put. Ovaj put mnogo brže”, naveo je Krivokapić, inače, nekadašnji koalicioni partner i sada vladajuće DPS Mila Đukanovića.

On ponavlja zahtev SDP-a da neće biti nikakvih razgovora o izbornim uslovima dok ne bude formirana tehnička vlada.

“To je najbolji put za Crnu Goru. To je put da se raščisti mnogo toga na političkoj sceni Crne Gore i da se Crna Gora okupi oko spašavanja ekonomsko – socijalnog stanja. Da se Crna Gora okupi oko istog koncepta, a to je Evropska unija i da Crna Gora kao mala zemlja skupi sve kvalitete što ima u tu tehničku vladu”, naveo je Krivokapić.

Kaže da bi želeo u toj tehničkoj vladi da vidi veliki broj predstavnika građanskog sektora i da zajedno sa Evropskom unijom pokušaju dobiti prve, kako navodi Krivokapić, nesporne izbore u Crnoj Gori.

On poručuju i da su protesti glavna demokratska institucija sada u Crnoj Gori.

“To je najbolji deo Crne Gore i način da dobijemo novi kvalitet u političkom životu Crne Gore. Da se pojavi puna odgovornost svake vlasti. Smenjivost svake vlasti i opomena za svaku buduću vlast. Da Crna Gora ima oruđa da se nikad ne ponovi autokratija koja će trajati tri decenije”, zaključio je Krivokapić.

Lider građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, pozvao je građane da u što većem broju dođu na građanske proteste suta u Podgorici.

“Na ulici treba da odbranimo dostojanstvo Crne Gore i da vratimo ono što nam je oteto, vratimo institucije sistema i građanima mogućnost slobodno da biraju”, rekao je Abazović.

On je kazao da je opozicija na sastanku bila jedinstvena i pozvao lidere opozicionih stranaka da i ubuduće bude tako i da zanemare sve razlike i partijske interese.

Lider Demorkata Aleksa Bečić, rekao je da je Hanu ukazao na dramatičnu situaciju u kojoj se nalazi Crna Gore, da se kriza usložnjava i da je na najvišem nivou u posldnjih desetak godina.

“Dva su dominatna razloga. Jedan što nismo imali političku ni pravnu odgovornost za ranije afere koje su se vezale za izborne procese, a drugi što smo imali jednu vrstu ‘žmurenja’ na to što je Demokratska partija socijalista prethodnih nekoliko godina izigrala sve moguće dogovore sa opozicijom koji su bili pokušaj za izlazak iz političke krize”, naveo je Bečić.

Predstavnici DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević su kazali Hanu da su najbrojnija opozicija u Crnoj Gori.

“Mi imamo skoro polovinu opozicionih poslanika. Mi smo najprogonjenija opozicija u Evropi. Nas trojica smo bili u zatvoru. Ja kao lider srpske stranke u Crnoj Gori podržavam sve demokratske zahteve opozicije. Ako su Albanci uspeli da se izvore u Makedoniji za svoja prava, a ima ih manje nego nas Srba u Crnoj Gori, onda i mi Srbi ćemo se izboriti za nasa prava”, poručio je lider NOVE Andrija Mandić.

Knežević je pitao Hana da li u Crnoj Gori postoji politička kriza.

“Da li su ovi dokazi o korupciji i izbornim krađama koji se pojavljuju u javnosti, dovoljni da EK zauzme jasan stav o prirodi režima u Crnoj Gori”, pitao je Knežević Hana.

Predsednik Socijalisitičke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković potencirao je neophodnost razrešenja sadašnje političke krize u Crnoj Gori.

Predsednik SNP CG je govorio i o građanskim protestima, ističući činjenicu da su oni legitimni, demokratski čin, gde građani na miran način izaražavaju protest zbog brojnih nepočinstava aktuelne vlasti.

Poslanik Goran Danilović kazao je da je Hanu saopštio stav Ujedinjene Crne Gore i dvoje nezavisnik poslanika da u ovom trenutku tehnička vlada nema alternativu.

Han je, kako su kazali lideri, imao korisne i dobrobamerne savete za opoziciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.