U trendu

Opozicija u CG pokrenula peticiju za smenu Leposavića

PODGORICA – Sedam opozicionih političkih partija i jedna građanska organizacija pozivaju građane Crne Gore da potpišu peticiju za smenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimra Leposavića, bog izjave u parlamentu o zločinu u Srebrenici.

Potpisivanje peticije, navodi se, trajaće sedam dana, nakon čega će ona biti predata predsedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću.

U peticiji se, između ostalog, tvrdi da je Lepojević negirajući „genocid u Srebrenici unizio žrtve“, kao i reputaciju Crne Gore u regionalnim i međunarodnim okvirima, objavljeno je na sajtu građanskapeticija.me.

Peticijom će, kako navode, biti poslata snažna građanska poruka da je „relativizacija genocida u Srebrenici nedopustiva“.

“Nećemo preći preko odbijanja aktuelne vlasti i njenih ministara da priznaju šta se zaista dogodilo u Srebrenici, jer time nanose ozbiljnu štetu ugledu Crne Gore u regionalnoj, a kako smo videli, i svetskoj javnosti”, stoji u obrazloženju.

Peticiju su podržali Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Socijaldemokratska partija, članice Albanske koalicije Jednoglasno (Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca, Demokratski savez) i Građanska inicijativa “21. maj”.

Leposavić je tokom „premijerskog sata, odgovarajući na pitanje DPS Mila Đukanovića da li priznaje „genocid u Srrebrenici“, rekao da je spreman da prizna da se na tom prostoru dogodio zločin genocida kada to bude nedvosmisleno utvrđeno.

Leposavić je rekao i da je aški tribunal u među vremenu izgubio legitimitet.

S druge strane, predsednik Pokreta za promjene, članice vladajućeg DF-a, Nebojša Medojević najavio je da će taj pokret tražiti parlamentarnu istragu o delovanju crnogorske vlade, na čelu sa tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem u vreme kada se dogodio zločin u Srebrenici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar