U trendu

Oprečne reakcije na Kastrovu smrt, saučešća svetskih lidera

Vest o smrti dugogodišnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra izazvala je oprečne reakcije – dok u Havani tuguju, na ulicama Majamija se slavi, a neki sadašnji i bivši strani lideri izrazili su žaljenje zbog smrti revolucionarnog vođe, prenose danas agencije.

Kubanska državna televizija danas emituje specijalni program o životu preminulog bivšeg lidera, a stanovnicima Havane harizmatični revolucionarni vođa već nedostaje i za mnoge je vest o njegovoj smrti bolan udarac, javlja AP.

S druge strane, pola sata nakon što su kubanske vlasti zvanično saopštile da je Kastro preminuo, nastalo je opšte veselje u naselju „Mala Havana“ u Majamiju, gde žive mnogi Kubanci koji su tamo pobegli od komunističke vladavine.

Radost zbog smrti Fidela Kustra neki su izrazili trubeći iz automobila, a neki udarajući u šerpe, mašući kubanskim zastavama i klicajući u centru te zajednice Kubanaca u egzilu na Floridi, gde je čak istim povodom priređen i vatromet uz zvuke salse, navodi američka agencija.

Na vest o Kastrovoj smrti reagovali su i strani zvaničnici, pa je tako francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je Fidel Kastro bio oličenje „i nada i razočaranja“ kubanske revolucije, prenosi AFP.

„Kao akter hladnog rata, on je za Kubance predstavljao ponos u odbacivanju spoljne dominacije“, istakao je Oland.

Predsednik El Salvadora Sančes Seren izrazio je duboko žaljenje za „prijateljem i večnim drugom“, a predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto je na Tviteru napisao da je Kastro bio prijatelj Meksika koji je unapređivao bilateralne odnose zasnovane na poštovanju, dijalogu i solidarnosti.

„Indija žali za gubitkom velikog prijatelja“, poručio je putem Tvitera i indijski premijer Narendra Modi.

Španska vlada je pozdravila Kastra ako „figuru od ogromnog istorijskog značaja“.

Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov rekao je agenciji Iterfaks da je Fidel Kastro u 20. veku učinio sve što je mogao da uništi kolonijalni sistem i uspostavi kooperativne odnose, pri čemu je ojačao zemlju za vreme najoštrije američke blokade i, iako pod ogromnim pritiskom, izveo Kubu iz blokade na put nezavisnog razvoja.

Vest o smrti dugogodišnjeg protivnika SAD danas puni naslove američkih medija, koji su njome rano jutros apdejtovali vebsajtove posle prazničnog vikenda i obeležavanja Dana zahvalnosti, obimno izveštavajući o preminulom kubanskom revolucionaru.

Tako, „Njujork tajms“ Kastra opisuje kao čoveka koji je „isfrustirao 11 američkih predsednika i nakratko gurnuo svet do ivice nuklearnog rata“ i kao „veliku međunarodnu figuru čiji je značaj u 20. veku znatno prevazišao ono što se moglo očekivati od šefa male ostrvske države sa 11 miliona stanovnika“.

„Vašington post“ piše o Kastru kao o „duhovnom svetioniku za svetsku krajnju levicu“ i navodi da „iako ga je volelo mnoštvo sledbenika, kritičari ga vide kao respresivnog lidera koji je Kubu praktično pretvorio u gulag“.

„Kastro je svoje prkošenje zapadnom kapitalizmu nosio kao počasnu značku, održavajući komunizam živim u zapadnoj hemisferi dve decenije nakon kraha Sovjetskog Saveza“, zaključuje „Los Anđeles tajms“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)