U trendu

Optimizam posrednika SAD u libansko-izraelskim pregovorima

BEJRUT – Američki diplomata Amos Hohštajn koji posreduje u pomorskom graničnom sporu između Libana i Izraela izrazio je danas optimizam u pogledu napretka ka sporazumu dve strane i rakao da se raduje povratku u region kako bi se postigao „konačni aranžman“.

Hohštajn je dao izjavu nakon današnjeg sastanka sa najvišim libanskim liderima održanog u predsedničkoj palati.

Američki diplomata je insistirao da se ulože dodatni napori kako bi se postigao sporazum između dve neprijateljski nastrojene države koji bi trebalo da omogući da obe zemlje razvijaju svoje energetske izvore u Mediteranu, prenosi Rojters.

Premijer Libana Nadžib Mikati je podigao palac kada je izašao sa sastanka na kojem su bili i predsednik Mišel Aun i predsednik parlamenta Nabih Beri, zamenik predsednika libanskog parlamenta Elijas Bu Sab rekao je da se pregovori nastavljaju „u kratkom vremenskom roku“.

„Atmosfera je bila pozitivna. Svi su izašli sa sastanka zadovoljni i, ako Bog da, u narednih nekoliko nedelja ćemo videti rezultate“, rekao je on novinarima posle sastanka.

Libanski Hezbolah juče je emitovao snimke izraelskih brodova u spornom gasnom polju u Sredozemnom moru, unoseći napetost u pregovorčki proces baš u trenutku kada je američki izaslanik Hohštajn sleteo u Bejrut da bi posredovao u libansko-izraelskim pregovorima, preneo je ranije AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar