U trendu

Optužena za ubistvo zbog korišćenja pilule za abortus

Hapšenje devojke u američkoj državi Džordžija pod optužbom za ubistvo zato što je okončala trudnoću pilulama za abortus, izazvalo je čuđenje i pobornika i protivnika abortusa u toj državi.

Dvadesetrogodišnja Kenliša Džouns iz Olbanija u pritvoru je u okrugu Dogerti zbog ubistva i posedovanja opasnog leka.

Tužilaštvo je navelo da razmatra slučaj, ali da je “za sada ona i dalje optužena”.

Džouns je uhapšena u subotu pošto je radnica socijalne službe pozvala policiju u bolnicu, tvrdeći da je ta devojka kupila preko interneta i popila četiri tablete za izazivanje porođaja, pošto se posvađala sa momkom.

Socijalna radnica rekla je policiji da je Džouns porodila fetus u kolima, na putu do bolnice, i da fetus nije preživeo indukovani porođaj, navodi se u izveštaju policije. Lokalni mediji preneli su da je devojka bila u petom mesecu trudnoće.

Nacionalni advokati za pomoć trudnicama, advokatska grupa koja zastupa Džounsovu, navela je da je optužnica protivna zakonima Džordžije prema kojima se izričito zabranjuje procesuiranje žena zbog ilegalnih abortusa.

Sa tim stavom slažu i grupe protivne abortusima, navodeći da je ovo prvi put da je jedna žena u Džordžiji optužena za ubistvo zbog okončavanja sopstvene trudnoće i da oni koji su pokrenuli optužnicu verovatno nisu upoznati sa zakonom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.